Constantin Sandu, un român de 33 de ani, a pledat vinovat marți, 11 iulie, în instanța federală a Tribunalului din San Diego (California), după ce a recunoscut că a organizat o schemă de furt în valoare de peste 5 milioane de dolari în prestații de asigurări de șomaj destinate să ajute angajații californieni afectați de pandemie.

După cum relatează U.S. Department of Justice, pentru obținerea banilor, conaționalul nostru împreună cu alți complici au creat documente, companii și conturi false, apoi au depus cereri la EDD (Departamentul de Dezvoltare A Forței de Muncă) California, instituție ce administrează indemnizațiile de șomaj pentru stat.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit rechizitoriului, românul, poreclit Bobi, a conspirat cu un complice neinculpat încă, identificat doar după inițialele „D.C.”, plus încă 213 complici români din California și din România. Inculpatul a transferat în țara natală 16.000 de dolari din banii obținuți prin fraudă, pentru a-și renova casa.

Într-un act adițional de confiscare, el a admis să renunțe la suma de 214.950 dolari din veniturile pe care le-a încasat personal din infracțiuni.

„Acest inculpat a recunoscut că prezidează o vastă rețea de oameni care au exploatat un program menit să ajute californienii în timpul pandemiei”, a declarat procurorul american Randy Grossman.

- Continuarea după publicitate -

„Schema pretinsă în acest caz a deturnat milioane de dolari de la cei care aveau cu adevărat nevoie de ei. Vom continua să urmărim cu zel pe autorii fraudei de ajutorare COVID”, a adăugat procurorul, mulțumind echipei de urmărire penală și agențiilor de anchetă pentru munca excelentă depusă în acest caz.

„Sunt extrem de mândru că partenerii de aplicare a legii din San Diego au reușit să-l prindă cu succes pe Sandu”, a declarat Stacey Moy, agent special responsabil al FBI-ului San Diego.

„Din păcate, aceasta a fost o schemă elaborată care a implicat mulți presupuși fraudatori. Vom continua să lucrăm neobosit pentru a-i aduce pe toți cei implicați în fața justiției”, a continuat el.

La rândul său, Tyler Hatcher, agent special responsabil cu IRS Criminal Investigation Los Angeles Field Office a declarat: „Milioane de dolari în indemnizații de șomaj și ajutoare legate de pandemie au fost obținute în mod fraudulos de către persoane care au falsificat informații și au redirecționat fondurile pentru propriul câștig personal”.

„Constantin Sandu este acum tras la răspundere pentru această schemă de 5.000.000 de dolari. IRS-CI nu va tolera rețelele criminale care exploatează comunitățile vulnerabile și exploatează resursele destinate celor aflați în nevoie”.

- Continuarea după publicitate -

În rechizitoriu se preciza că din iulie 2020 și până la sfârșitul verii anului 2022, românul și sute de complici încă anonimi, inclusiv cel identificat ca „D.C.”, au învățat și au dezvoltat un procedeu pentru a primi maximul de beneficii posibile prin utilizarea documentelor și instrumentelor false.

În plus, a învățat să „antedateze”, adică să modifice aplicațiile EDD la o dată anterioară de începere a șomajului, pentru a genera mai multe zile de plată și, implicit, sume mai mari.

Complicii săi din California ar fi împărtășit cu el informații, cunoștințe și resurse, pentru ca acesta să depună cereri pentru asigurarea obișnuită de șomaj și prestațiile extinse de asigurare pentru șomaj în caz de pandemie, de la California EDD.

Complicii au comunicat cu el prin Facebook sau prin alte mijloace electronice sau chiar s-au întâlnit cu el personal pentru a-și furniza informațiile personale de identificare, cunoscute sub numele de PII.

Conform CFTB (Comitetul de Impozitare a Francizelor din California), niciuna dintre companiile menționate în diferitele documente depuse pentru cererile EDD ale fraudatorilor nu a fost reală.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, niciunul dintre numerele de identificare a membrilor trimise pentru cererile EDD ale fraudatorilor nu a fost real, potrivit Blue Cross Blue Shield (instituția care se ocupă de asigurările medicale ale angajaților californieni).

În consecință, conaționalul nostru a conspirat cu „D.C.” și sute de complici anonimi pentru a obține în mod fraudulos nu mai puțin de 5.207.687 de dolari în beneficii de asigurări de șomaj acordate de statul american California.

Inculpatul urmează să-și afle sentința pe 16 octombrie 2023, la ora 10 a.m., în fața judecătorului de district american Larry Burns.