Ioan Florin Coc, un român în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat vineri, 8 septembrie, la 10 luni de închisoare, deoarece a fost depistat în timp ce încerca să intre clandestin în Regatul Unit într-un camion, deși avea interdicție de intrare pe teritoriul britanic.

Aa cum dezvăluie publicația galeză NorthWalesLive, conaționalul nostru ar fi încercat de șase ori să intre pe teritoriul britanic, în ciuda faptului că avea un ordin de deportare pe numele său.

- Continuarea după publicitate -

Conaționalul nostru și-a recunoscut în mod deschis încălcarea conștientă a ordinului de deportare emis pe 13 august, când a intrat cu bună știință în Marea Britanie.

Ulterior, un judecător care prezida la Tribunalul din Caernarfon (Țara Galilor), într-un verdict pronunțat într-o vineri fatidică, l-a condamnat la o perioadă de detenție de zece luni.

Potrivit audierilor din sala de judecată, reținerea românului a avut loc atunci când personalul vigilent de securitate a efectuat o percheziție meticuloasă a unui camion aflat pe feribotul portului Holyhead în ziua menționată mai sus.

- Continuarea după publicitate -

Procurorul Tom McLoughlin a prezentat instanței faptul că inculpatul, fiind de cetățenie română, era obligat să obțină permisul oficial de intrare în Marea Britanie.

Inițial, când a fost reținut, Coc a afișat un aer calm, dar pe măsură ce situația s-a dezlegat, s-a metamorfozat într-o figură de „frustrare extremă” în interacțiunile sale cu personalul implicat.

El a explicat că a pornit într-o călătorie din Irlanda în Marea Britanie pentru a-și vizita familia, pentru ca mai târziu să înțeleagă gravitatea încălcării ordinului de deportare.

În apărarea românului, avocatul Richard Edwards a precizat că la momentul incidentului, clientul său avea impresia că ordinul de deportare, datând din 2014, nu mai era în vigoare.

Coc se stabilise deja în Irlanda, fără nicio intenție de a rămâne în Marea Britanie. Şederea sa prelungită în Irlanda a dus chiar la dobândirea unui accent irlandez, împreună cu partenera sa de viaţă şi un loc de muncă ca agent de teren în sectorul construcţiilor, împreună cu impozitele plătite corect statului irlandez.

- Continuarea după publicitate -

A fost dezvăluit instanței faptul că inculpatul avea o soră cu domiciliul în Londra și alte rude în Manchester.

Avocatul apărării a subliniat: „Acesta nu este un caz în care inculpatul a încercat să folosească documente contrafăcute, să înșele pe cineva în mod activ, să se angajeze în câștiguri financiare sau să-i ajute pe alții prin intrarea ilegală”.

Însă judecătorul Nicola Saffman l-a avertizat ferm pe inculpat și i-a enumerat încălcările sale recurente ale ordinului de deportare din 2014, pe care îl încălcase în anii 2015, 2016, 2017, 2018 și 2019.

Judecătorul a reamintit momentul în care comportamentul calm la capturarea inculpatului a făcut loc frustrării și sfidării, apoi a subliniat că intenția unei astfel de legislații este tocmai de a proteja integritatea sistemului de imigrare, ceea ce necesită sentințe descurajatoare în cazuri ca acesta.

Sursa foto: NorthWalesLive

- Continuarea după publicitate -