În cadrul unui control rutier obișnuit, efectuat joi, 16 noiembrie, în orașul francez Lorient din departamentul Morbihan (Bretania), un cetățean român, în vârstă de 51 de ani, a fost reținut și judecat de instanța din Lorient a doua zi, vineri, 17 noiembrie.
După cum relatează publicația Le Telegramme, Bastien Diacono, reprezentant al Parchetului Lorient, a calificat acest caz drept „o nedreptate” care a fost examinată de instanță. Conaționalul nostru a fost acuzat de încălcarea interdicției de intrare pe teritoriul național francez, emisă de Curtea de Apel Paris în 2014.
La momentul respectiv, această măsură a fost coroborată cu o pedeapsă de opt ani de închisoare și o amendă de 50.000 EUR pentru infracțiuni legate de proxenetism, proxenetism în formă agravată și trafic de persoane.
Inculpatul a recunoscut gravitatea acuzațiilor care i-au fost aduse, descriind cazul ca „nu foarte frumos”. El a subliniat că și-a plătit datoria față de societate și a spus că de atunci s-a schimbat, descriindu-se acum ca pastor după ce și-a găsit credința în urma condamnării sale.
În ciuda mărturisirilor sale, justiția a fost sceptică cu privire la motivațiile prezenței sale în Franța, instanța subliniind că deciziile umane nu sunt neapărat în acord cu cele ale lui Dumnezeu.
Președintele instanței, Kenan Le Berre, l-a chestionat pe inculpat cu privire la motivele întoarcerii sale în Franța, în special la Lorient, cu opt luni mai devreme.
Acuzatul a explicat că a venit să-și ajute sora internată și să aibă grijă de copiii ei pentru a evita plasarea acestora într-o instituție. Totuși, judecătorul a accentuat că acceptarea interdicției i se părea dificilă pentru individ.
În observațiile sale, procurorul Diacono a evidențiat percepția inculpatului asupra nedreptății pe care simte că o suferă din cauza executării pedepsei de interdicție. Reprezentantul procurorului a cerut o pedeapsă de opt luni închisoare cu mandat de arestare.
Avocatul apărării, Maître Aurelie Leaute, a argumentat în favoarea ridicării interdicției de intrare, susținând că clientul ei și-a plătit deja datoria în 2014 și că interdicția actuală este disproporționată în raport cu articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Instanța a respins însă această cerere și l-a condamnat pe inculpat la șase luni închisoare.
Sursa foto: Le Telegramme