Tribunalul Național din Murcia (comunitate autonomă din Spania) a condamnat recent un cetățean român, membru al unei organizații infracționale internaționale, pentru falsificarea de acte de identitate și deschiderea de conturi bancare false.
După cum relatează publicația spaniolă La Verdad, organizația a furat peste 2.000.000 de euro, după ce a comis o serie de fraude și escrocherii financiare împotriva unor persoane fizice, companii și instituții publice, unele dintre ele din comunitatea murciană.
Rețea infracțională a operat însă pe întreg teritoriul spaniol și a fost extrem de bine organizată și structurată, cu diferite departamente precum planificare, IT, creare de documente false și logistică.
Această organizație a început să funcționeze în 2016 și era condusă de trei lideri, deja condamnați pentru faptele lor, care aveau sarcina de a organiza întreaga activitate infracțională.
Înșelăciunile vizau atât administrațiile publice, cât și persoanele fizice. Pentru a-și desfășura escrocheriile, aceștia foloseau documente falsificate și își coordonau cu meticulozitate acțiunile.
Unii dintre membrii săi posedau abilități tehnice deosebite. Ei au deschis numeroase conturi bancare în diferite țări, inclusiv Spania, folosind identități false și colectând codurile de acces la aceste conturi.
Organizația infracțională a jefuit conturi ale diferitelor entități și administrații publice, inclusiv EMUASA (companie care administrează și furnizează serviciul de apă potabilă pentru orașul Murcia), care a fost fraudată cu peste 82.000 de euro.
De exemplu, au investigat contractele acestei entități publice cu diverși furnizori și alte companii de servicii, apoi s-au dat drept aceste companii și au cerut ca plățile să fie efectuate în conturi bancare noi (cele create de ei).
Un alt tip de înșelăciune a fost îndreptat către persoane fizice cu ajutorul internetului, prin tehnici precum „phishing” bancar sau escrocherii din vânzarea de bunuri și servicii, mai ales prin închirieri temporare sau turistice.
Ei postau anunțuri false de închiriere pe platformele online, cereau plăți în avans și apoi dispăreau fără urmă. Erau create documente de identitate false din diferite țări europene și foloseau numere false de identificare a străinilor (NIE) pentru a deschide conturi bancare.
De asemenea, realizau certificate bancare și documente ale unor companii prin care înșelau administrațiile publice, pentru a primi plăți pentru diverse bunuri sau servicii inexistente.
Banii obținuți din aceste escrocherii erau transferați apoi către diferite conturi bancare, adesea în țări precum Ungaria și România, înainte de a-i retrage în numerar și de a închide frauda.
Unul dintre membrii organizației infracționale, un cetățean român, a fost condamnat recent de Tribunalul Național din Murcia dar a primit circumstanțe atenuante pentru întârzierea procesului și va executa doar un an de închisoare.