Iuliu P., un bărbat de naționalitate română a fost judecat pe 10 iulie 2023 la Tribunalul orașului franceaz Dijon, din  departamentului Côte-d’Or, (capitala regiunii Burgundia-Franche-Comté).

Potrivit publicației franceze Angers Mag, luni, 10 iulie, el a primit o condamnare de trei ani de închisoare pentru comiterea în anul 2015 a nu mai puțin de 94 de spargeri, împreună cu alți cinci complici.

- Continuarea după publicitate -

Lista infracțiunilor este extrem de extinsă și a ocupat patru pagini din rechizitoriu, incluzând: „furt prin efracție, pătrundere sau urcare într-o locuință sau într-un loc de depozitare”, etc.

Locurile în care s-au comis infracțiunile au fost răspândite pe întreaga axă nord-sud a Franței, începând din departamentul Vosges din regiunea Grand Est, împrejurimile orașului Dijon, până la Saône-et-Loire și regiunea Lyon.

Un total de 94 de jafuri au fost comise în perioada dintre jumătatea lunii august și începutul lunii octombrie 2015 de o bandă formată din șase persoane.

- Continuarea după publicitate -

Nu a fost posibilă judecarea lor simultan, astfel că unul dintre complici, Iuliu P., a fost prezent în sala de judecată luni, 10 iulie, la Tribunalul Dijon.

La audiere, românul asistat de un translator a declarat că nu-și amintește toate furturile pentru care a fost acuzat, ținând cont că acestea au avut loc acum opt ani. Totuși, el a recunoscut că a fost implicat în majoritatea lor.

În perioada menționată mai sus, banda a străbătut orașele mici și a furat obiecte pe care instanța le-a calificat drept „echipamente electrice”: drujbe, burghie și alte unelte de construcție sau bricolaj.

De asemenea, au furat și cupru, combustibil și mai multe vehicule. Potrivit procurorului Caroline Locks, valoarea totală a prejudiciului se ridică la „câteva zeci de mii de euro”.

„Este cu adevărat neobișnuit să avem atât de multe presupuse infracțiuni”, a constatat magistratul. Din această cauză, justiția a decis în 2015 să aloce „resurse considerabile” pentru a găsi infractorii.

- Continuarea după publicitate -

„S-au efectuat investigații foarte precise de către o echipă specială de anchetă, condusă de secția de cercetare din Dijon”, a explicat procurorul.

Polițiștii l-au depistat pe conaționalul nostru pe baza mai multor probe, cum ar fi „înregistrările telefonice care îl plasau la locurile furturilor, profilul ADN găsit într-una dintre locații, înregistrările video de supraveghere, bonul găsit la una dintre locații, un videoclip în care apare folosind un card bancar furat și mărturiile celorlalți complici”, a precizat avocata sa, Myriam Si Hassen.

Inițial, Iuliu P. și complicii săi au fost judecați în ianuarie 2022 în acest dosar. Însă inculpatul se afla deja în închisoare pentru alte fapte de furt și nu a fost prezent la proces, așa că a fost judecat în absență cu un an și jumătate în urmă.

Drept urmare, apărarea sa a solicitat o nouă judecată, care a avut loc pe 10 iulie. Între timp, Iuliu P. a fost eliberat din detenție și trimis înapoi în România.

El a fost extrădat anul trecut prin intermediul unui mandat internațional de arestare pentru a fi prezent la procesul său de astăzi.

- Continuarea după publicitate -

În cadrul primului proces din 2022, Iuliu P. a fost condamnat la patru ani de închisoare. Luni, judecătorii au revizuit decizia, condamnându-l la trei ani de închisoare cu executare, alături de o interdicție de a se întoarce în Franța timp de 10 ani.