Garda Civilă spaniolă a reușit să desființeze un grup infracțional specializat în trafic de droguri în regiunea Marina Alta din provincia Alicante (comunitatea autonomă Valenciană), în cadrul Planului Național Antidrog, potrivit publicației spaniole La Marina Plaza.

Toți membrii grupului, inclusiv un cetățean român, au fost arestați și aduși în fața autorităților judiciare. Operațiunea s-a soldat și cu confiscarea substanțelor stupefiante și a armelor de foc.

- Continuarea după publicitate -

Investigațiile au început în luna februarie, când Garda Civilă a identificat o ușoară creștere a consumului de cocaină în rândul consumatorilor din municipalitățile zonei Marina Alta.

Pentru a preveni răspândirea acestui flagel social și a descoperi pe cei responsabili de această creștere, Zona de Investigații a Postului Principal El Verger a lansat Operațiunea Nobuki.

- Continuarea după publicitate -

În primele etape ale operațiunii, dovezile colectate i-au determinat pe anchetatori să-și concentreze suspiciunile asupra unui cuplu spaniol care trăia într-o zonă rurală greu accesibilă din localitatea Beniarbeig (Alicante).

S-a stabilit că reședința lui era extrem de fortificată, chiar având construit un buncăr ilegal dotat cu camere de supraveghere pentru a anticipa mișcările posibililor suspecți.

Prin supraveghere și monitorizare, s-a confirmat că membrii bandei erau implicați în vânzarea cu amănuntul de droguri în orașe precum Pego, Pedreguer, Xaló, Dénia, Ondara, Orba, El Verger și Beniarbeig.

- Continuarea după publicitate -

Într-o fază ulterioară, la confirmarea existenței unei rețele infracționale dedicate traficului de droguri, agenții s-au concentrat pe identificarea structurii și ierarhiei grupului.

În vârful ierarhiei se afla liderul, o femeie de naționalitate spaniolă care deținea un coafor în localitatea Ondara, pe care îl folosea pentru a spăla veniturile ilicite.

Partenerul său, conațional cu ea, avea un rol esențial în distribuția de droguri în municipalitățile din apropiere. O treaptă mai jos erau trei bărbați (doi spanioli și unul român) și o femeie spaniolă, care se ocupau de vânzările directe către consumatori.

Pe 25 iulie, cu sprijinul Postului Verger și al Echipei ROCA Calp, agenții au efectuat percheziții în trei proprietăți situate în Beniarbeig, El Verger și Benimeli, plus coaforul din Ondara.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate diferite cantități de cocaină, hașiș, marijuana și echipamente speciale de prelucrare a drogurilor. Au fost ridicate și arme de foc, muniție și alte arme, confirmând periculozitatea bandei.

- Continuarea după publicitate -

Ancheta a culminat cu arestarea tuturor membrilor cu excepția unuia care este doar cercetat. Partenerul femeii lider a fost arestat suplimentar pentru nerespectarea unui ordin de restricție împotriva sa.

Toți sunt acuzați de diverse infracțiuni, printre care trafic de droguri, apartenență la o organizație infracțională, spălare de bani, deținere ilegală de arme și încălcarea unei condamnări pentru conducere fără permis.

- Continuarea după publicitate -

Cu vârste cuprinse între 27 și 59 de ani și cu un trecut similar, inculpații au fost aduși în fața Tribunalului de Pază și Instrucție din orașul Denia, care a decis eliberarea lor momentană, în condiții de măsuri asiguratorii.

Această operațiune reprezintă o lovitură semnificativă împotriva traficului de droguri din provincia Alicante, întrucât Garda Civilă a reușit să destructureze un grup infracțional organizat, implicat în aceste activități ilegale.

Sursa foto: La Marina Plaza