Sorin Ionuț Crețu, un tânăr de naționalitate română, a fost condamnat recent la Tribunalul din orașul englez Derby la patru luni de închisoare, după ce a încălcat termenii unei pedepse anterioare cu suspendare și apoi a furat niște ochelari dintr-un magazin.

După cum relatează publicația britanică DerbyshireLive, judecătorul Shaun Smith atinsese limitele toleranței atunci când s-a confruntat cu obiceiurile hoțului român care atacase un alt bărbat cu un pahar de whisky drept armă.

- Continuarea după publicitate -

În plus, nu a efectuat munca în folosul comunității care i-a fost ordonată ca alternativă la închisoare într-un proces anterior și, de asemenea, a furat câteva perechi de ochelari de soare în timp ce își aniversa ziua de naștere, faptă care i-a pecetluit în final soarta.

Refuzul muncii în folosul comunității a reprezentat o încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare anterioare. Acea sentință fusese acordată în urma recunoașterii faptului că a rănit în 2022 o persoană la sărbătorirea Paștelui Românesc.

În aceste condiții, judecătorul Smith l-a condamnat pe conaționalul nostru la o perioadă de patru luni după gratii, pronunțând o mustrare sumbră. El i-a reamintit inculpatului: „Domnule Crețu, ți-am prelungit o dată pedeapsa cu suspendare, iar acum ai încălcat-o a doua oară, neîndeplinindu-ți obligațiile!.

- Continuarea după publicitate -

„Ți-am acordat multiple șanse de a finaliza munca neremunerată, dar nu numai că ai neglijat această îndatorire, ci te-ai implicat într-o serie de alte infracțiuni. Până și răbdarea mea se epuizează, iar astăzi marchează ziua în care și-a terminat în sfârșit cursul”.

Conectat video în direct din penitenciarul din Nottingham unde este arestat în prezent, asistat de un translator român, inculpatul a încercat să intervină cu o pledoarie însă a întâlnit doar respingerea judecătorului care a spus ferm: „Nu”.

Într-un capitol juridic anterior, el primise în martie anul trecut o pedeapsă de cinci luni de închisoare, suspendată pentru 18 luni, cuplată cu 150 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Crețu fusese pedepsit atunci pentru că, după o confruntare aprinsă, atacase un bărbat la o petrecere din Derby, aruncând un pahar de whisky în capul acestuia, în timp ce credincioșii ortodocși sărbătoreau Paștele Român la o casă situată pe Normanton Road.

Participanții la petrecere erau sub influența alcoolului, iar victima a recunoscut ulterior că „șapte din 10” erau în stare de ebrietate. Inculpatul locuia atunci pe Myddleton Road, Wood Green, Londra, și a pledat în cele din urmă vinovat pentru rănirea victimei cu intenția de a-i provoca o vătămare corporală gravă.

- Continuarea după publicitate -

Săptămâna aceasta (ultima din septembrie), procurorul Luc Chignell a dezvăluit că inculpatul mai avea ore restante de muncă neremunerată din ordinul precedent.

Mai mult, promisiunea sa de atunci că va evita comiterea altor infracțiuni s-a spulberat la începutul acestui an, după ce a sustras patru perechi de ochelari de soare – două de la magazinul John Lewis în Victoria Center din Nottingham și două de la magazinul TK Maxx din apropiere.

În apărarea sa, avocatul Simon Stevens a precizat: „Pot oferi câteva explicații, deoarece suferise o infecție toracică și a furnizat serviciului de probațiune o scutire medicală”. Judecătorul a replicat: „Suferea de o infecție în piept când fura acei ochelari de soare, domnule Stevens?”

Avocatul apărării a răspuns: „A fost ziua lui de naștere și a plecat la Nottingham pentru a-și vizita prietenii, răsfățându-se cu alcool, care a reacționat negativ cu antibioticele pe care le lua, ceea ce a condus la comportamentul său infracțional.

El a avut remușcări, și recunoscut: „Este vina mea”, a adăugat Stevens. Fără adresă fixă, dar trăind în Derby, Crețu a pledat vinovat pentru furt și încălcarea ordinului primit anterior, de pedeapsă cu suspendare.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: DerbyshireLive