Agenții Serviciului de Protecția Naturii din cadrul Gărzii Civile spaniole au efectuat o operațiune importantă care s-a soldat cu arestarea unei persoane și anchetarea altor șapte, dintre care un cetățean român, pentru vânzarea de merluciu degradat la diferite restaurante din Madrid, Leganes, Humanes și Fuenlabrada.

Potrivit publicației spaniole El Mundo, aceste persoane se confruntă cu acuzații pentru infracțiuni împotriva sănătății publice, fraudă, împotriva pieței și a consumatorilor, precum și pentru distribuirea și achiziționarea de alimente improprii consumului uman.

- Continuarea după publicitate -

Ancheta a început în februarie anul trecut, când agenții au primit informații despre scoaterea frauduloasă a unor produse alimentare de la Mercamadrid (principala piață angro de produse proaspete din Spania). Aceste produse fuseseră destinate deșeurilor, dar erau aruncate ilegal, în afara controlului sanitar.

Prin diverse verificări și prin analiza imaginilor de securitate furnizate de camerele de supraveghere de la  Mercamadrid s-a putut verifica modul în care un bărbat, îmbrăcat în haine de lucru, a sustras un recipient care arăta clar că al său conținut nu mai era adecvat consumului uman.

După efectuarea unei supravegheri totale a zonei, s-a putut identifica și aresta persoana responsabilă de această activitate ilegală, precum și un colaborator care l-a ajutat la extragerea containerelor și la distribuirea ulterioară a mărfii.

- Continuarea după publicitate -

În plus, s-a descoperit că deținutul avea complicitatea unui muncitor român din Mercamadrid, care a facilitat tranzitul mărfurilor și a ajutat la încărcarea peștelui fără a respecta vreo măsură de igienă.

Din investigații a reieșit că suspectul a luat cutii din polistiren aruncate, a îndepărtat etichetele produselor și a manipulat peștele fără niciun control sanitar.

Această persoană s-a erijat în calitate de distribuitor, deși nu deținea înregistrarea sanitară sau autorizația de a desfășura activitatea respectivă. A profitat de proximitatea datei de expirare a produselor pentru a le vinde diverselor baruri și restaurante, care credeau că achiziționează produse mai ieftine.

Odată ce toate informațiile au fost colectate și unitățile implicate au fost localizate, agenții Gărzii Civile au solicitat Zonei pentru Calitatea Alimentelor din cadrul Departamentului de Sănătate din Comunitatea Autonomă Madrid un ordin de inspectare a 11 magazine din Leganes, Humanes, Fuenlabrada și din capitala Madrid.

- Continuarea după publicitate -

Din cauza situației igienico-sanitare îngrijorătoare a unuia dintre magazinele inspectate, autoritățile sanitare au procedat la sigilarea acestuia. Atât proprietarii localului, cât și complicele care a oferit informații acuzatului sunt cercetați penal.

În total, a fost posibilă îndepărtarea cantității de 150 de kilograme de merluciu care a fost contaminat cu larva „Anisakis simplex”. Această marfă fusese recuperată ilegal pentru a fi distribuită în barurile și restaurantele din zonă.

Datorită muncii sârguincioase a agenților Gărzii Civile, s-a evitat comercializarea alimentelor periculoase pentru sănătatea publică și a fost desființată această rețea ilegală care punea în pericol integritatea consumatorilor și buna funcționare a pieței.

Sursă video: El Mundo

- Continuarea după publicitate -