Marian, un român în vârstă de 30 de ani, este judecat la Tribunalul provinciei Toledo (comunitatea autonomă Castilia-La Mancha) sub acuzația de omor prin ștrangulare a spaniolului José María Sánchez Galán, în vârstă de 56 de ani, în data de 4 octombrie 2020, la domiciliul acestuia din orașul San Pablo de los Montes.

Potrivit publicației spaniole La Tribuna de Talavera, în prima ședință a procesului, cei trei inculpați (presupusul autor al crimei și alți doi complici) s-au confruntat cu întrebări din partea propriilor apărări, în timp ce procurorul s-a chinuit să explice detaliile cazului în fața instanței.

- Continuarea după publicitate -

Chiar dacă această primă ședință a procesului a durat două ore și jumătate, atenția s-a concentrat asupra celor numai 13 minute în care cei trei inculpați au răspuns la întrebările propriilor avocați.

Deși conaționalul nostru se confruntă cu o cerere a Ministerului Public spaniol de 15 ani de închisoare pentru omor, mărturia sa în fața instanței nu a durat decât un minut.

În timpul scurtei sale intervenții, românul a declarat că a fost în casa lui Sánchez Galán, dar în zilele anterioare datei de 4 octombrie 2020, ziua în care acesta a fost ucis.

- Continuarea după publicitate -

El a negat categoric participarea sa la ștrangularea victimei, care a murit în propria sa casă de pe strada Matadero din San Pablo de los Montes. Potrivit românului, el ar fi vizitat cu câteva zile înainte locuința victimei pentru a cumpăra droguri, dar a subliniat că nu a fost acolo pe 4 octombrie.

De asemenea, el a recunoscut că la acea vreme consuma substanțe narcotice. Aceasă mărturie a inculpatului a marcat o contradicție cu declarațiile sale în faza de anchetă inițială, când a negat consumul de droguri.

După principalul suspect, Jesús Moreno, complicele său poreclit „Musca”, a urmat o strategie similară în fața juriului. El a răspuns doar la întrebările avocatului său și cât mai pe scurt.

A mărturisit că a cumpărat jeleu de la un bazar în timp ce îi aștepta pe ceilalți doi inculpați. „Se duceau să cumpere droguri sau orice altceva”, a precizat Moreno înainte de a lămuri că nu i-a văzut intrând în casa defunctului.

El a declarat că nu i-a văzut intrând în casa victimei și că nu a mai vizitat victima pentru că renunțase la droguri. A menționat că abia a doua zi a aflat de moartea acesteia.

- Continuarea după publicitate -

Al treilea inculpat, Alberto Jiménez, și-a prelungit puțin intervenția care a durat doar cinci minute. În mărturia sa, a confirmat că Marian este o persoană violentă. El s-a justificat că mergea cu ceilalți doi inculpați în localitatea Sonseca să ceară niște bani familiei sale și că s-a urcat în mașină, dar a adormit.

A menționat că suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și că avea impresia că se îndreaptă spre localitatea Retuerta del Bullaque, dar au coborât într-un oraș necunoscut.

A descris că a văzut doi oameni cu pielea de culoare închisă pe stradă cu plante de marijuana, dar Marian a ieșit din mașină fără nicio plantă. Totuși, nu a putut obține răspunsuri de la prietenii săi când aceștia s-au întors la mașină.

Apărările solicită achitarea lui Jiménez, susținând că acesta ar trebui exonerat complet din cauza patologiei sale psihiatrice, ADHD, în cazul unui verdict de vinovăție.

În ceea ce privește Ministerul Public și acuzarea privată, situația respectivă prezintă un cu totul alt peisaj juridic. Ministerul Public cere o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Marian pentru omor și nouă ani pentru fiecare dintre ceilalți doi acuzați în calitate de complici.

- Continuarea după publicitate -

Acuzarea privată, care reprezintă familia victimei, este și mai severă în revendicări. Ea cere 22 de ani și șase luni de închisoare pentru Marian, și aceeași pedeapsă pentru Moreno în calitate de colaborator principal. În cazul lui Jiménez, cere nouă ani de închisoare pentru complicitate la omucidere.

José María Sánchez Galán, care nu a avut soție sau copii, are însă patru frați. Ministerul Public cere 50.000 de euro pentru răspundere civilă, în timp ce acuzarea particulară cere despăgubiri de 200.000 de euro.