Autoritățile germane și române au arestat patru membri ai unei organizații infracționale suspectate că a folosit camioane de marfă pentru a introduce ilegal în Germania peste 870 de migranți, de cele mai multe ori în condiții periculoase.
După cum relatează publicația spaniolă Diario de Transporte, Europol a sprijinit o anchetă comună germano-româno-sârbă asupra unei rețele de criminalitate organizată care face trafic ilegal de migranți.
Facilitată de Eurojust la nivel judiciar, precum și de Centrul de Aplicare a Legii pentru Europa de Sud-Est (SELEC), operațiunea Europol a implicat și polițiști din Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Turcia.
Până la 10.000 de euro pentru a ajunge din Turcia în Germania
Ancheta a demarat după o serie de interceptări ale migranților ilegali în diferite puncte de la granița germană cu Austria, Cehia și Polonia.
Organizația infracțională taxa cu sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro de persoană pentru transferul din Turcia în Germania pe ruta balcanică. Transportul din România în Germania costa între 4.000 și 5.000 de euro.
Autoritățile germane și române au investigat membrii rețelei infracționale încă din finalul anului trecut, punându-i în legătură cu detectarea a peste 870 de migranți în timpul a 93 de incidente de trafic de persoane.
În România, celula locală a organizației era însărcinată cu ascunderea imigranților din Timișoara, înainte de a-și continua călătoria în Germania. Aceștia se ocupau de administrarea și închirierea ascunzătorilor pentru migranți în județele Arad și Timișoara.
Camioanele cu migranți erau precedate de mașini de însoțire
De obicei, ascunzătorile erau spații de cazare supraaglomerate, unde erau amestecate diferite grupuri înainte de a fi relocate în Germania. Cei patru inculpați au pus în aplicare această configurație pentru a optimiza logistica și a maximiza profitul pentru organizație.
Pentru călătoria în Germania, organizația a folosit mașini de însoțire care circulau în fața camioanelor care transportau imigranții. Ei comunicau prin aplicații mobile, pentru a detecta și a evita eventualele controale ale poliției.
Această ultimă porțiune de drum până în Germania a fost considerată cea mai periculoasă pentru viața imigranților, datorită lipsei ventilației, precum și altor amenințări la adresa siguranței acestora. În unele cazuri, ei au fost nevoiți să călătorească zile întregi ascunși printre încărcăturile camioanelor.