Cel puțin patru persoane au murit în ultimele luni pentru că s-au supus unei noi provocări marca TikTok care poate fi mortală, au declarat autoritățile din Alabama (SUA) în timpul sărbătorilor Zilei Independenței (4 iulie) din ultima perioadă.

După cum relatează publicația Le Parisien, căutătorii de senzații tari au sărit de pe bărci care navigau cu viteză mare, înainte de a-și rupe gâtul sau a se îneca, potrivit căpitanului Jim Dennis de la Childersburg, Alabama, Rescue Squad.

- Continuarea după publicitate -

„În ultimele șase luni, am avut patru situații de înec care ar fi putut fi prevenite. Ei participau la o provocare TikTok. Este vorba de a urca pe o barcă cu viteză mare, de a sări de pe barcă, nu pentru scufundare, de a face un salt în aer”, a explicat Dennis postului local WBMA.

Această provocare, denumită „săritura cu barca”, reprezintă de doi ani o problemă pentru salvatori, a spus căpitanul, dar s-a intensificat în mod deosebit de la începutul anului 2023.

Prima victimă a murit în februarie, după ce a sărit în râul Coosa în fața soției care îl înregistra și a copiilor săi rămași pe barcă bărcii. „Din păcate, ea i-a filmat moartea”, a spus ofițerul.

- Continuarea după publicitate -

În ciuda acestui final tragic mediatizat la nivel local, alte trei persoane au ignorat avertismentele salvatorilor și au cedat aceleiași soarte în lunile care au urmat.

„Este o preocupare foarte mare, pentru că am văzut că acest model a apărut în ultimii doi ani”, a adăugat „dar este ceva care trebuie să dispară și să nu mai revină”, a spus el.

„Cred că oamenii, dacă sunt filmați, au mai multe șanse să facă o prostie pentru că vor să se laude în fața prietenilor lor pe rețelele de socializare”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru postul american ABC.

O căutare rapidă pe TikTok a hashtag-ului „#boatjumping” identifică cel puțin câteva sute de videoclipuri cu astfel de pseudo-cascadori filmați în timpul execuției și nu numai în Statele Unite. Salvatorul american Jim Dennis descrie provocarea ca fiind ,de fapt, o experiență de „moarte instantanee”.

Într-adevăr, această provocare nu ține cont de știință. Viteza mare a bărcii, combinată cu saltul în apă destul de stagnant, transformă lacurile sau râurile în platforme de aterizare care sunt în momentul impactului echivalentul unei suprafețe de beton.

- Continuarea după publicitate -

Efectele resimțite atunci sunt imediate. Dacă o persoană care sare dintr-o barcă în mișcare nu își protejează gâtul și capul, riscă să fie paralizată definitiv sau chiar să moară instantaneu, avertizează autoritățile.

În plus, Jim Dennis le cere navigatorilor și pasionaților de bărci cu motor să evite această tendință letală și le cere celor dragi să nu participe. „Nu o faceți!” a îndemnat el.