Ștefan Măndel, un venerabil matematician român, a devenit faimos în întreaga lume pentru capacitatea sa remarcabilă de a câștiga de mai multe ori la loterie, folosind o metodă pe care a dezvoltat-o singur.
Așa cum relatează publicația iProfesional, totul a început în anii 1950, când el lucra ca economist în țara sa natală. Atunci a conceput o formulă pentru a contesta sistemul național de loterie. După calcule ample, el a descoperit o combinație de operații matematice care ar putea prezice cinci din șase numere câștigătoare dintr-un grup de 40 de opțiuni.
Dornic să-și testeze formula, conaționalul nostru a cerut ajutorul a trei prieteni și a participat la loterie. În mod surprinzător, toți au câștigat jackpot-ul în loc de premiul mai mic pe care îl urmăreau.
Intrigat și cu o avere consistentă, Măndel a părăsit România și s-a îndreptat spre Australia în anii 1980. Totuși, deoarece sistemul australian de loterie era diferit, el nu și-a putut aplica formula descoperită în țara natală.
În schimb, a adoptat o strategie de cumpărare a unui număr mare de bilete cu diferite combinații, crescându-și semnificativ șansele de câștig. Această metodă s-a dovedit a fi de un real succes, deoarece a câștigat 12 premii la loterie în timpul încercărilor sale.
Cu banii câștigați, a înființat un fond de investiții legal cu un scop unic: folosirea formulei sale pentru a câștiga la loterie și a împărți profiturile. Abordarea sa s-a bazat pe obținerea unui număr maxim de combinații posibile pentru o anumită loterie.
De exemplu, dacă o loterie necesită selectarea a șase numere dintr-un interval de la 1 la 40, ar exista un total de 3.838.380 de combinații. Matematicianul român s-a asigurat că participă la o loterie în care jackpot-ul era de trei ori sau mai mult decât numărul de combinații posibile.
El a angajat numeroși investitori pentru a finanța achiziția de bilete în diferite puncte de vânzare autorizate. Odată ce premiul era revendicat, împărțea câștigurile între toți cei care au contribuit.
Succesul său s-a extins și în Statele Unite ale Americii, unde a câștigat mai multe premii, totalizând aproximativ 30 de milioane de dolari în timpul petrecut acolo.
Metoda sa a fost în cele din urmă analizată și de specialiștii de la FBI și CIA. În consecință, au fost aduse modificări reglementărilor loteriei din Statele Unite și s-au impus limitări asupra numărului de înscrieri per jucător.
În 1995, Mandel a emigrat în Israel și a încercat să-și reproducă succesul din America. Imediat, el a fost supus anchetei de către Autoritatea pentru Valori Mobiliare.
După ce a fost interogat, a plătit cauțiune și a fost urmărit penal, Măndel și-a lăsat soția și copiii în Israel în 2002 și a fugit la Londra.
În 2004, a fost condamnat la zece luni de închisoare și amendat cu aproape 30.000 de dolari pentru că nu a dezvăluit investitorilor săi adevăratele șanse de câștig.
În prezent, se presupune că ar locui în Vanuatu, un arhipelag din Pacific, bucurându-se de averea sa uriașă, a cărei valoare reală nu o cunoaște decăt el.