O nouă conexiune maritimă va fi stabilită între portul Constanța din România și portul Poti din Georgia, prin intermediul unui feribot modern. Această veste a fost relatată de publicația Paliparan, aducând entuziasm în rândul călătorilor și al comercianților care activează în zona Mării Negre.

Feribotul nou înființat, numit Constanța-Poti, este operat de compania georgiană. Numele acestuia este inspirat de ruta europeană E60, ce se întinde de la Brest, în extremitatea vestică a Bretaniei, până la pasul Irkeshtam, ce reprezintă granița dintre Kârgâzstan și China.

- Continuarea după publicitate -

Data de plecare a primului feribot de pe această rută nouă este stabilită pentru 27 iunie 2023. Călătoria din Constanța până în orașul portuar Poti, situat pe malul estic al Mării Negre, va dura două nopți. Astfel, călătorii și transportul de mărfuri vor beneficia de o opțiune de legătură rapidă și eficientă între cele două porturi.

Această nouă conexiune maritimă înlocuiește serviciul anterior oferit de UkrFerry, care asigura legătura între portul ucrainean Chornomorsk și Poti din Georgia. Situat în proximitatea Odessei, Chornomorsk era una dintre principalele locații de plecare pentru feriboturile care traversau Marea Neagră către Georgia. În urma invaziei rusești în Ucraina, acest serviciu a fost suspendat.

În consecință, ruta de feribot de la Varna, Bulgaria, la Batumi, Georgia, a devenit singura opțiune rămasă pentru transportul maritim peste Marea Neagră către țărmul georgian. Această situație a dus la o scădere semnificativă a transportului maritim către Georgia, cu aproximativ 90%, datorită lipsei unor rute alternative.

- Continuarea după publicitate -

Pentru a acoperi această nevoie și a restabili conexiunea între Caucaz și Europa prin intermediul unui serviciu de feribot, compania E60 Shipping a decis să stabilească această rută între România și Georgia. Feribotul nou poate transporta remorci, containere, mașini, motociclete și, desigur, pasageri.

E60 Shipping intenționează să ofere un serviciu de feribot aproximativ o dată pe săptămână în ambele direcții, cu mențiunea că orarul specific de plecare din Constanța și Poti poate varia săptămânal. Pentru a asigura confortul pasagerilor, sunt disponibile atât cabine standard, cât și apartamente spațioase.

Tarifele pentru pasagerii care călătoresc fără mașină pe feribotul Constanța-Poti au fost stabilite la 200 de euro. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, există un tarif redus de 80 de euro, iar cei cu vârsta de până la 6 ani beneficiază de călătorie gratuită.

Pentru cei care doresc să închirieze un apartament, se aplică o suprataxă. Un apartament pentru două persoane, echipat cu un pat dublu, costă 200 de euro în plus față de tariful de bază, în timp ce un apartament pentru patru persoane costă 300 de euro.

Transportul unei mașini la bordul feribotului România-Georgia implică o taxă de 500 de euro, în timp ce transportul unei motociclete costă 300 de euro. Aceste tarife reflectă eforturile depuse pentru a oferi opțiuni flexibile și accesibile călătorilor și transportatorilor care utilizează această nouă conexiune maritimă.

- Continuarea după publicitate -