Participanți la Operațiunea Maritime Comune „THEMIS 2023” care se desfășoară sub egida Agenției Frontex, polițiștii de frontieră români aflați pe navele maritime ale Gărzii de Coastă italiene au îndeplinit cu succes mai multe misiuni de căutare și salvare a migranților din Marea Mediterană.

Într-una din aceste misiuni, polițiștii români au salvat 159 de cetățeni străini aflați în pericol. De asemenea, același echipaj a remorcat un velier cu 58 de persoane către un port din insula Augusta, Italia, după ce ambarcațiunea a rămas imobilizată în apele teritoriale italiene.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, la data de 6 iunie 2023, polițiștii de frontieră români au salvat 151 de cetățeni străini (149 de adulți și 2 minori) dintr-o ambarcațiune în pericol în Marea Mediterană. Aceștia au fost aduși în siguranță la bordul navei maritime de patrulare MAI 1107 a Gărzii de Coastă și li s-a acordat asistență medicală. Ulterior, au fost preluați de autoritățile italiene.

Într-o altă acțiune de salvare, polițiștii de frontieră români au interceptat o ambarcațiune cu 8 bărbați tunisieni în marea teritorială a Republicii Italiene și i-au debarcat în siguranță în portul din insula Pantelleria.

Suplimentar față de aceste operațiuni de salvare, navele Poliției de Frontieră Române au transportat în siguranță, de la începutul anului și până în prezent, 1.120 de cetățeni străini care au fost salvați din apele Mării Mediterane.

- Continuarea după publicitate -

Operațiunea THEMIS 2023 are ca obiectiv sprijinirea autorităților italiene în prevenirea migrației ilegale, căutarea și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare, precum și supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene.