Un polițist francez, care lucra la Secția de Poliție a Arondismentului 7 din Paris, a fost reținut de Inspectoratul General al Poliției Naționale (IGPN) din cauza presupuselor legături cu un grup infracțional organizat românesc, specializat în escrocheria jocului „bonneteau”, cunoscut la noi ca „alba-neagra”.

După cum dezvăluie publicația franceză Le Parisien, polițistul este acuzat că a furnizat informații membrilor bandei despre programul raidurilor poliției în zona Turnului Eiffel, unde escrocii își desfășurau activitatea.

- Continuarea după publicitate -

În schimbul informațiilor, omul legii primea mită. Este al doilea polițist în ultimele cinci luni care este suspectat de corupție în legătură cu un grup infracțional.

Escrocheria jocului „bonneteau” este o practică ilegală pe drumurile publice franceze, însă des observată în jurul zonei Trocadero și a Turnului Eiffel. Schema constă în încurajarea turiștilor să parieze bani prin găsirea unei mingi sub o cupă, cu falși jucători complici cu manipulatorul cupelor (cunoscuți la noi sub denumirea de „martori”).

- Continuarea după publicitate -

În legătură cu acest caz a fost audiat inclusiv șeful Secției de Poliție Arondismentul 7 și alți oficiali. O anchetă judiciară a fost deschisă în iunie anul trecut pentru acuzații precum fraudă, desfășurarea de operațiuni de jocuri de noroc interzise, spălare de bani, precum și corupție activă și pasivă, toate acestea comise în cadrul unui grup infracțional organizat.

O acțiune polițienească anterioară a dus la arestarea a 22 de persoane suspectate de legături cu banda românească de escroci, supranumită „Scorpionii”. Acești indivizi fuseseră urmăriți timp de șase luni de polițiștii din cadrul Direcției Centrale a Poliției Judiciare și al Subdirecției de Luptă împotriva Imigrației ilegale a Poliției din Paris. În timpul perchezițiilor, a fost ridicate confiscată suma de aproximativ 35.000 de euro, care cuprindea inclusiv dolari și franci elvețieni.

Opt membri ai bandei au fost arestați, unii încarcerați, iar alții puși sub supraveghere judiciară. A fost emis un mandat european de arestare pentru liderul bandei, care a fost reținut în septembrie, potrivit publicației Journal du Dimanche.

Mai mult, un alt ofițer al Poliției din Paris fusese nu demult plasat și în arest preventiv, sub suspiciunea de a fi fost corupt de către aceeași bandă, apoi judecat și eliberat sub supraveghere judiciară.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: Le Parisien