Poliția de Frontieră insistă să reamintească regulile referitoare la călătoria copiilor români în străinătate. În ultimele 30 de zile, polițiștii de frontieră au fost obligați să oprească călătoria a aproximativ 430 de copii.

Acest lucru a fost posibil deoarece părinții acestora nu dețineau documentele necesare pentru a călători legal în străinătate, potrivit jurnalul.ro.

- Continuarea după publicitate -

Dat fiind că a început perioada vacanței de vară, când mulți copii călătoresc în afara granițelor țării, Poliția de Frontieră reamintește condițiile de călătorie în străinătate pentru cetățenii români minori.

Cei 430 de copii opriți la frontierele României reprezintă aproape 25% din totalul celor care s-au aflat în această situație de la începutul anului până în prezent (aproximativ 1800 de copii), conform informațiilor furnizate de Poliția de Frontieră.

Cetățenii români minori pot părăsi țara cu un document de călătorie valabil, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate (pentru minorii peste 14 ani), doar dacă sunt însoțiți de un adult și au acordul părinților.

- Continuarea după publicitate -

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră vor permite românilor minori să părăsească țara în următoarele situații:

  1. atunci când călătoresc în străinătate împreună cu ambii părinți;
  2. atunci când călătoresc cu un singur părinte, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație din partea celuilalt părinte sau, după caz, o dovadă a decesului acestuia. În cazul părinților divorțați care își exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoțitor trebuie să prezinte o adeverință autentificată a celuilalt părinte privind călătoria minorului în străinătate;
  3. atunci când sunt însoțiți de o altă persoană adultă, numai dacă aceasta prezintă o declarație din partea ambilor părinți, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărâre judecătorească definitivă, a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului legal.

Însoțitorii copiilor, care nu sunt părinții acestuia, trebuie să prezinte în plus și certificatul lor de cazier judiciar la controlul de frontieră.

De asemenea, o persoană desemnată în mod special dintr-o societate comercială autorizată să efectueze transport internațional de persoane poate avea calitatea de însoțitor, în conformitate cu legea.

Acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal pentru călătoria în străinătate a unui minor trebuie să fie înscris într-o declarație notarială, care respectă forma și conținutul stabilite de lege.

Modele ale unor astfel de declarații pot fi găsite pe site-ul instituției: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html

- Continuarea după publicitate -