Poliția de Frontieră Română a organizat un exercițiu practic pentru a verifica capacitățile operaționale ale structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în gestionarea unui aflux masiv de migranți la frontiera de sud-est a României. Exercițiul, numit VALHALA 23, a fost finanțat prin Programul de Afaceri Interne – Aria de Cooperare „Azil și Migrație”, în cadrul Mecanismului Norvegian 2014-2021.

Exercițiul a avut trei etape distincte. În prima etapă, o ambarcațiune suspectă a fost interceptată în Marea Neagră de către Poliția de Frontieră și a fost descoperit că transporta un număr mare de migranți. Aceștia au fost transferați pe o navă a Poliției de Frontieră pentru a li se efectua controale corporale sumare, verificări sanitare și triere.

- Continuarea după publicitate -

În a doua etapă, nava Poliției de Frontieră a ajuns în Portul Constanța, iar migranții au fost debarcați pentru a li se efectua procedurile inițiale înainte de a fi transportați la Centrul Integrat înființat la sediul Gărzii de Coastă.

Ultima etapă a inclus activități specifice, cum ar fi triajul epidemiologic, controlul corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, controlul la frontieră, realizarea interviurilor preliminare, amprentarea și fotografierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, precum și măsuri de securitate și intervenții medicale în cazuri de stări conflictuale sau de fugă de sub escortă.

La exercițiu au participat forțe și mijloace specifice din mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și reprezentanți ai Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Poliția de Frontieră a beneficiat de dotări și facilități achiziționate prin intermediul proiectului „Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație”, care este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

- Continuarea după publicitate -

Proiectul în care se înscrie exercițiul are ca scop îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație și este implementat în parteneriat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și alte instituții relevante din România și Norvegia.