Sentința pronunțată vineri, 10 noiembrie, de instanța penală din orașul francez Narbonne (departamentul Aude) în urma a trei zile de audieri în cazul unei rețele românești de prostituție formată din 14 inculpați, care a funcționat între 2012 și 2013 în regiunile Narbonne, Carcassonne și Beziers, a fost marcată de relativă clemență.

Așa cum relatează publicația La Depeche, președintele instanței și-a cerut scuze pentru durata excepțional de lungă a procedurii care s-a întins pe parcursul a zece ani, între primele rechizitorii ale membrilor rețelei și pronunțarea verdictului.

- Continuarea după publicitate -

În ciuda achitării unuia dintre inculpați din lipsa probelor privind proxenetismul în formă agravată, toți ceilalți au fost găsiți vinovați și au primit pedepse de la 12 de luni închisoare cu suspendare la trei ani de închisoare cu executare.

Din cauza termenului de zece ani, instanța a decis să nu emită însă niciun mandat de arestare, deși Parchetul Narbonne a solicitat așa ceva pentru principalii doi inculpați ai dosarului.

Primul, rezident în Beziers și considerat șeful rețelei, a fost găsit vinovat de violență și de forțarea femeilor să se prostitueze. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, inclusiv doi ani cu suspendare cu probațiune pentru trei ani, precum și o amendă de 60.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Totuși, această sentință ar putea fi ajustată sub rezerva integrării sale profesionale și a plății unor sume datorate Trezoreriei Publice.

Al doilea, respectiv partenera primului inculpat – acesta din urmă va fi judecat ulterior pentru că se află în prezent în închisoare în România pentru alte acte de proxenetism – a fost găsită vinovată de proxenetism cu patru circumstanțe agravante (prostituție minorilor, violență, incitare la prostituție, constrângere) și condamnată la 30 de luni de închisoare, din care 12 luni cu suspendare, precum și o amendă de 10.000 de euro.

Trei dintre ceilalți inculpați au lipsit în timpul procesului și au primit un mandat de arestare, însoțit de interdicția definitivă de a intra pe teritoriul francez, la fel ca și alți doi membri ai rețelei.

În cele din urmă, toți cei condamnați vor trebui să plătească 2.600 de euro unei asociații de ajutor pentru prostituate, constituită ca parte civilă în acest caz.

Sursa foto: La Depeche

- Continuarea după publicitate -