În Spania, există un număr surprinzător de aproape 500.000 de locuințe nefolosite, recent construite, pe care nimeni nu pare să vrea să le cumpere.

După cum relatează publicația spaniolă 20minutos, cele mai multe dintre aceste imobile stau neocupate, deoarece sunt încă deținute de dezvoltatori și au fost construite în timpul boom-ului imobiliar de la începutul secolului al XXI-lea.

- Continuarea după publicitate -

Acest număr este izbitor într-o țară cu un deficit mare de oferte imobiliare care nu reușește să satisfacă cererea, după cum a verificat recent Banca Spaniei.

Datele privind stocul de locuințe noi nevândute, publicate anual de Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, relevă că, la 31 decembrie 2022, existau în total 444.546 de case, ceea ce reprezintă 1,7% din total. locuințe în Spania, în valoare de 26 de milioane de proprietăți, majoritatea reședințe principale.

Din punct de vedere geografic, o mare parte din aceste case nevândute sunt situate în provinciile de coastă mediteraneene, precum Alicante, Castellon, Murcia sau Almeria.

- Continuarea după publicitate -

Provincia cu cel mai mare număr de locuințe noi nevândute este Madrid, cu peste 48.000 de proprietăți, urmată de Barcelona (peste 46.000), Alicante (peste 33.000), Castellon (peste 23.000), Valencia (peste 21.000), Toledo (peste 20.000), Murcia (peste 19.000), Santa Cruz de Tenerife (peste 18.000), Almeria (peste 15.000) și Sevilla (peste 14.000).

Totuși, în majoritatea provinciilor casele noi care nu pot fi vândute reprezintă o parte reziduală a stocului lor imobiliar. De exemplu, în cele mai populate patru provincii din țară (Madrid, Barcelona, ​​Valencia și Sevilla), acestea abia ajung la 2% din numărul total de locuințe înregistrate. Pe de altă parte, în provincii precum Toledo, Castellon sau La Rioja, rata se apropie de 5%.

Problema acestui volum uriaș de locuințe noi fără utilizare există încă de la izbucnirea boom-ului imobiliar la sfârșitul anilor 2000. În 2009 s-au acumulat până la 649.780 de proprietăți de acest tip, maximul înregistrat în seria istorică, după câțiva ani de frenezie a construcțiilor de imobile.

De atunci, numărul locuințelor noi de vânzare abia a scăzut cu 32% în ultimii 14 ani, reușind să vândă 205.000 de locuințe în acea perioadă. De asemenea, în ultimii cinci ani, numărul locuințelor nevândute s-a situat în jurul a 450.000. Din 2019, doar 12.563 de proprietăți au fost eliberate, ceea ce reprezintă o reducere complet nesemnificativă.

Într-o țară în care locuințele reprezintă o problemă majoră, până în punctul în care Guvernul a creat o Direcție Generală pentru Urgență Locuințelor, este paradoxal că sunt atâtea proprietăți goale când există o cerere foarte mare.

- Continuarea după publicitate -

În acest sens, un raport recent al Băncii Spaniei emite ipoteza că aceste case „fără vină” nu se adaptează la cererea actuală, care înclină spre clădiri mai mari, cu spații deschise și eficiență energetică.

În plus, este important să ținem cont de faptul că proporția acestor proprietăți în orașele mari, unde problemele de preț sunt mult mai presante, nu pare a fi foarte semnificativă.

Având în vedere că nu s-a putut găsi o ieșire din aceste case și că multe dintre ele provin de pe vremea boom-ului imobiliar, este de așteptat ca majoritatea să fie neocupate. Însă acest fapt nu poate fi afirmat cu certitudine totală, deoarece nu există statistici oficiale actualizate privind locuințele goale în Spania.

Ultimele statistici publicate de INE (Institutul Național de Statistică) în 2011 însemnau 3,4 milioane de locuințe goale. Dintre acestea, 770.000 au fost construite între 2002 și 2011, o cifră similară cu stocul de locuințe nevândute din acel an trecut (676.000), potrivit Ministerului Transporturilor.

Cu toate acestea, INE a decis să nu actualizeze această statistică din cauza lipsei de claritate a definiției locuințelor goale. În schimb, institutul de statistică lucrează la o nouă măsură bazată pe consumul de energie, care va fi publicată în curând.

- Continuarea după publicitate -