După o urmărire spectaculoasă care a străbătut jumătate din landul Tirol (Austria), polițiștii austrieci au reușit să prindă trei cetățeni români, doi bărbați și o femeie, bănuiți de multiple furturi din locuințe, potrivit publicației Tiroler Tageszeitung.

În ciuda acestui succes, oamenii legii erau aproape cu mâinile goale în ceea ce privește recuperarea bunurilor furate. Doar o mică bijuterie ascunsă în lenjeria unuia dintre ei a confirmat că trioul arestat ar putea fi, de fapt, hoții pe care îi căutau.

- Continuarea după publicitate -

În consecință, polițiștii au fost aproape forțați să-i elibereze pe cei trei suspecți. Însă o banală sticlă de ketchup, plină ochi, a făcut diferența. În interiorul ei oamenii legii au găsit dovezile decisive.

După cum a confirmat procurorul Arnulf Rumpold, de la Parchetul Graz, cei trei suspecți se află acum în arest în capitala statului Stiria, întrucât conaționalii noștri ar fi comis acolo majoritatea infracțiunilor patrimoniale.

Un proprietar din zona Innsbruck a alertat poliția pe data de 23 iunie. Deși a surprins trei străini în locuința sa, suspecții au reușit să fugă cu un autoturism marca Audi. A urmat o căutare extinsă în lanțul muntos inferior, dar fără succes.

- Continuarea după publicitate -

La scurt timp după aceea, un proprietar din zona Hall a raportat un incident similar. Numeroși polițiști au fost dislocați din nou pentru a bloca rutele de trafic și a fost chemat și un elicopter pentru a asista.

„Vânătoarea” autoturismului Audi cu numere de înmatriculare românești s-a încheiat în sfârșit în localitatea Jenbach din districtul Schwaz (Tirol).

Polițiștii au descoperit vehiculul pe care îl căutau în zona de spălare a unei benzinării. Cei trei ocupanți au fost arestați și duși la Jenbach pentru controlul poliției.

În afară de bijuteria menționată mai sus (din lenjerie), nu au existat dovezi care să îi condamne pe suspecți ca hoți în serie. Nici o urmă din bunurile denunțate ca furate nu a putut fi găsită în mașină.

Totuși, tot mai multe indicii arătau că românii ar fi infractorii în serie care au comis anul trecut aproximativ 20 de spargeri și furturi în landul Stiria.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate acestea, o ultimă percheziție efectuată târziu în noapte în Audi, care era încă parcat în Jenbach, a dezlegat misterul.

Sfatul decisiv a venit în cele din urmă de la colegii polițiști din Graz care au sugerat polițiștilor tirolezi să caute sticle de ketchup.

De altfel, la o altă percheziție anterioară a mașinii, ofițerii au descoperit o sticlă de ketchup pe care inițial o ignoraseră.

În laboratorul criminalistic de la sediul poliției, recipientul de plastic a fost examinat mai atent și, în cele din urmă, ambalajul a fost tăiat. Apoi a urmat surpriza.

Ascunse în sosul delicios de ketchup, oamenii legii au găsit mai multe bijuterii care fuseseră furate în timpul spargerilor de locuințe. Astfel, sticla cu ketchup a reprezentat biletul pentru transportul celor trei români la închisoarea din Graz.

- Continuarea după publicitate -

Procurorul Rumpold a dezvăluit: „Investigăm infracțiuni sub suspiciunea de furturi prin efracție, unele tentative, altele comise cu succes”. Ulterior s-a aflat că cei trei au fost activi în special în Stiria, dar plănuiau să se mute în Tirol.