Unul dintre polițiștii de frontieră din Vama Petea (comuna Dorolț din județul Satu Mare) a fost implicat într-un caz de luare de mită. Potrivit procurorilor, această polițistă de frontieră a reușit să strângă peste 200.000 de euro în mită, ținând evidența sumelor încasate lunar între anii 2018 și 2021. Sumele lunare înscrise ajung până la 10.000 de euro. Ea este cercetată pentru complicitate la fals intelectual și informatic, precum și pentru luare de mită.

Conform presasm.ro, ancheta a început în decembrie 2020, atunci când autoritățile au sesizat că cetățeni români provenind din țări considerate „zone roșii” sau „zone galbene” în contextul pandemiei COVID-19 au intrat în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

- Continuarea după publicitate -

În unele cazuri, lucrătorii de poliție de frontieră români care au procesat declarațiile prezentate pentru trecerea frontierei au înregistrat în mod fals în aplicațiile informatice că aceștia provin din alte țări, evitând astfel măsurile de carantină sau izolare la domiciliu. Suma cerută ca mită varia între 50 și 100 de euro pentru fiecare călător.

De exemplu, pe data de 24 august 2021, polițista de frontieră a primit suma de 200 de euro de la investigatori sub acoperire pentru a-i permite acestora să intre în țară fără a fi supuși măsurilor de carantină, în ciuda lipsei unui vaccin sau test PCR valabil. Polițista a încălcat atribuțiile de serviciu prin omiterea înregistrării în bazele de date a faptului că aceștia se întorceau din zone cu risc epidemiologic ridicat.

În timpul unei percheziții corporale efectuate asupra polițistei, au fost găsiți ascunși în sutien 350 de euro în bancnote de 10, 20 și 50 de euro, precum și 100 de lire sterline grupate în patru gramezi. De asemenea, în locuința sa din localitatea Păulești a fost găsită o agendă cu 47 de file în care polițista ținea evidența detaliată a veniturilor obținute ilegal. Agenda conținea mențiuni pentru perioada august-decembrie 2018 și pentru anii 2019-2021.

- Continuarea după publicitate -

Polițista și-a recunoscut faptele și a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Cu toate acestea, Tribunalul Satu Mare a respins acordul, considerând că soluția propusă este prea blândă în raport cu gravitatea infracțiunilor și periculozitatea inculpatei. Dosarul a fost trimis înapoi procurorului pentru continuarea urmăririi penale, iar polițista așteaptă acum sentința judecătorească.