Lucy Letby, o asistentă medicală de naționalitate engleză, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnată pentru uciderea a șapte nou-născuți, precum și pentru tentativă de ucidere a altor șase bebeluși la spitalul „Countess of Chester” din orașul englez Chester (Cheshire), unde lucra.

După cum relatează publicația CNN, asistenta a devenit cel mai prolific ucigaș în serie de copii din istoria recentă a Marii Britanii. Verdictul a fost pronunțat recent la Tribunalul Manchester din nordul Angliei.

- Continuarea după publicitate -

Instanța a auzit că Letby a provocat vătămări copiilor aflați în grija ei prin diferite metode rău intenționate. Ea le-a injectat aer în sânge și stomac, i-a supraalimentat cu lapte, i-a agresat fizic și i-a otrăvit cu insulină.

Unul dintre tragicele incidente a implicat uciderea unui băiețel, identificat drept Copilul E, prin injectarea de aer în fluxul sanguin. A doua zi, ea a încercat să-l omoare pe fratele său geamăn, Copilul F, după ce i-a administrat insulină.

Un ordin judecătoresc protejează identitățile copiilor afectați de acțiunile lui inculpatei, atât a celor care au supraviețuit, cât și a celor care au murit tragic din cauza acțiunilor ei.

- Continuarea după publicitate -

În timpul anchetei, poliția a descoperit la reședința asistentei mai multe notițe scrise de mână, inclusiv una care scria în mod tulburător: „Sunt diavolul, eu am făcut asta”.

Procurorul a susținut că inculpata a vizat în secret 13 bebeluși din secția de nou-născuți a spitalului „Countess of Chester” între 2015 și 2016.

 

Intenția ei a fost să le provoace moartea în timp ce și-a înșelat colegii din spital să creadă că decesele s-au datorat unor cauze naturale.

- Continuarea după publicitate -

Parchetul, Crown Prosecution Service (CPS), a declarat că acțiunile inculpatei au fost o „trădare completă a încrederii acordate ei”.

Metodele sale au fost extrem de eficiente, transformând substanțele aparent inofensive precum aerul, laptele, lichidele și medicamentele (cum ar fi insulina) în instrumente letale.

Acțiunile ei au fost descrise ca o perversiune a pregătirii sale în domeniul medical, folosindu-și experiența pentru a provoca vătămări, durere și moarte.

Familiile victimelor și-au exprimat durerea și confuzia profundă, afirmând că s-ar putea să nu înțeleagă niciodată pe deplin motivele din spatele acestor acțiuni terifiante.

Pierderea unui copil este deja o experiență sfâșietoare, dar circumstanțele în care acești bebeluși au fost răniți sau uciși au fost de neimaginat pentru ei.

- Continuarea după publicitate -

Arestarea lui Letby și procedurile legale au durat câțiva ani. Ea a fost arestată de mai multe ori de poliție în legătură cu ancheta, prima dată în 2018 și apoi din nou în 2019 și noiembrie 2020.

Autoritățile au găsit notițe incriminatoare pe care Letby le-a scris în timpul perchezițiilor la domiciliul ei, dezvăluind cum conștiința ei a fost tulburată de acțiunile și intențiile sale.

Mărturiile mamei copilului E și ale copilului F au indicat că aceștia au avut încredere deplină în grija asistentei criminale. Totuși, suspiciunile au apărut când copilul E a prezentat simptome supărătoare în secția de terapie intensivă.

Acest copil a început să sângereze după un presupus atac al inculpatei, care a provocat ulterior un țipăt profund neliniştitor pentru mama micuțului.

În mod ciudat, nu a existat nicio examinare post-mortem în urma decesului copilului E, iar mama acestuia a crezut că acesta s-a datorat unor cauze naturale. Copilul F, geamănul supraviețuitor, a scăpat de încercarea criminalei de a-l otrăvi cu insulină.

- Continuarea după publicitate -

Personalul spitalului a început să observe un model îngrijorător de decese și căzături neașteptate din pătuț în rândul bebelușilor aflați în îngrijirea lui Letby.

Consultanții au ridicat alarma cu privire la rata neobișnuit de mare a mortalității, dar preocupările inițiale au fost respinse de conducerea spitalului.

În 2016, inculpata a depus o plângere împotriva angajatorilor ei după ce a fost mutată din secția de nou-născuți. Demersul a fost urmat de moartea a doi tripleți de sex masculin și căzătura unui alt băiețel în numai trei zile.

În timp ce Letby a fost înștiințată cu privire la acuzațiile împotriva ei, de către sindicatul Royal College of Nursing, plângerea a fost în cele din urmă rezolvată în favoarea ei, iar medicii au fost rugați să-i ceară scuze în scris.

Totuși, întoarcerea ei programată la secția de neonatologie în 2017 nu a avut loc niciodată, ceea ce a determinat spitalul să implice poliția și să inițieze o anchetă.

- Continuarea după publicitate -

Ca răspuns la aceste evenimente tulburătoare, guvernul Regatului Unit a ordonat o anchetă independentă pentru a investiga circumstanțele din jurul morților și incidentelor în care a fost implicată Letby.

Această anchetă va evalua, de asemenea, acțiunile întreprinse de organismele de reglementare și de Serviciul Național de Sănătate ca răspuns la preocupările legate de comportamentul inculpatei.

Deși justiția britanică a decis condamnarea inculpatei, familiile victimelor continuă să se lupte cu durerea profundă, furia și suferința cauzate de acțiunile acesteia.

Ei și-au exprimat durerea și dezamăgirea, recunoscând că verdictul nu le va putea alina pe deplin suferința. Sentința este programată pentru luni, 21 august, Tribunalul Manchester.

- Continuarea după publicitate -

Sursă foto: CNN