Un val de migranți ilegali de naționalitate română a fost înregistrat anul trecut în SUA, iar mulți dintre aceștia au fost reținuți și s-au dovedit a avea antecedente penale, potrivit unor oficiali ai Poliției de Frontieră (Border Patrol).

După cum relatează publicația americană Daily Caller News Foundation, se presupune o creștere a infracțiunilor comise de migranții români aflați ilegal în Statele Unite. Indiferent că au trecut fraudulos granița de sud  sau cea din nord, se crede că aceștia sunt implicați în diferite activități infracționalr pe întreg teritoriul SUA.

- Continuarea după publicitate -

Alertele, care acoperă zone din statul Florida până în statele Pennsylvania și New York, evidențiază suspiciuni de infracțiuni financiare comise de migranți români despre care se știe că se află ilegal în țară și au ordine de deportare.

Potrivit datelor oferite de U.S. Customs and Border Protection (CBP) arată că întâlnirile cu migranții români la frontiera de sud au fost în creștere, cu 5.895 de întâlniri înregistrate în anul fiscal 2022, față de 4.029 în anul fiscal 2021 și 266 în anul fiscal 2020.

Atunci când migranții români sunt obligați să se prezinte la Serviciul de Imigrare și Control Vamal (ICE), aceștia furnizează adesea adrese temporare sau locații ale unor hoteluri care fac dificilă depistarea lor. Se crede că această practică este o încercare de a evita detectarea.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit unui oficial ICE de pe coasta de vest, se știe că românii se angajează în fraude și tind să dea adrese temporare sau să înceteze cu totul raportarea.

În alerte au fost evidențiate mai multe incidente specifice în care sunt implicați migranți români. Într-un caz, doi suspecți români care au trecut ilegal granița de sud au fost căutați de biroul șerifului din Florida pentru că ar fi înșelat un vânzător de monede.

Un alt incident a implicat forțele de ordine din Florida să oprească un vehicul cu doi cetățeni români despre care s-a descoperit că se aflau ilegal în SUA. Vehiculul conținea pașapoarte și cărți de credit false, 4.000 de dolari în numerar, camere video ascunse pentru aflarea PIN-urilor ATM, precum și un dispozitiv digital cu informații bancare despre „mii de victime”. Unul dintre cei doi români avea un mandat INTERPOL activ din Suedia pentru furt.

Oficialii Poliției de Frontieră au remarcat că mulți dintre migranții români reținuți au antecedente penale, care implică în principal furt, jaf, fraudă, violență domestică și conducere sub influența alcoolului sau drogurilor.

Acești indivizi ajung adesea ca parte a familiilor, ceea ce complică procesul de adăpostire și de urmărire penală din cauza restricțiilor privind separarea familiei. Migranții solicită frecvent azil sau teamă credibilă în speranța de a fi eliberați în fața organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri).

- Continuarea după publicitate -

În ultima vreme, s-a observat și creșterea migranților români care trec ilegal granița de nord. Agenții Poliției de Frontieră care lucrează de-a lungul frontierei de nord au raportat că au întâlnit migranți români cu mandate INTERPOL, indicând implicarea acestora în activități infracționale.

O alertă internațională din februarie a identificat trei români cu cazuri de deportare deschise la ICE. Acești indivizi ar fi fost implicați într-o operațiune de instalare a dispozitivelor de skimming (practica de a sustrage datele cardului de credit al cuiva folosind echipamente electronice, pentru a-i folosi contul în mod ilegal) în casele automate de la magazinele Walmart din Pennsylvania.

Cei trei au fost în cele din urmă arestat de poliția Yonkers din New York, care deținea și „înregistrări de amanet” cu ei, dovezi că românii au vândut „numeroase piese de bijuterii, inclusiv un ceas Rolex și monede de aur”, se arată în alerta respectivă.

În general, alertele forțelor de ordine relevă îngrijorări cu privire la migranții români din Statele Unite care se implică ilegal într-o serie de activități infracționale. Alertele evidențiază implicarea lor în infracțiuni financiare, fraude și alte practici ilicite.

- Continuarea după publicitate -