Un magazin care vindea produse românești în Helsinki a fost relocat din suburbia Malminkartano în cartierul Pikku Huopalahti, într-o clădire cu spații mai mari, potrivit publicației locale Helsingin Uutiset.

Inaugurarea noului magazin, situat la adresa Tilkankatu 6, a avut loc duminică, 1 octombrie. Vechiul magazin din Malminkartano a fost închis cu o zi înainte, după mai bine de un an de activitate.

- Continuarea după publicitate -

Mihail Irimia, proprietarul afacerii a dezvăluit  că motivul relocării a fost găsirea unui spațiu mai mare. În noul sediu comercial sunt disponibili 120 de metri pătrați, cu aproximativ jumătate mai mult decât avea la vechea adresă.

Sursa foto: Helsingin Uutiset

„Acum avem spații comerciale mai mari și un depozit mai mare, bucătărie, toaletă. Totul este mai mare. Avem aproximativ 750 de produse diferite”, a explicat Irimia.

În același timp, numărul de sortimente ale produselor s-a extins și el. Pe lângă alimente, acum există și produse cu preț redus, ale căror prețuri promoționale pot surprinde în mod plăcut clienții magazinului.

- Continuarea după publicitate -

Proprietarul a menționat că afacerea sa de familie aduce din România tot mai multe produse, de la prosoape de bucătărie, hârtie igienică, detergent de vase și echipamente de curățat, până la jucării pentru copii. El a subliniat că dorește să ofere o gamă cât mai largă de produse.

„Vrem să menținem tot felul de produse la vânzare și astfel să servim clienții. Aș argumenta că și prețurile sunt mai ieftine decât cele obișnuite în Finlanda”, a precizat Irimia.

Selecția de produse nu se limitează la alimente cu termen de garanție de lungă durată, ci și alte produse. Din România sunt importate chiar și produse proaspete, precum castraveți, roșii, ardei iuți și mere.

Sursa foto: Helsingin Uutiset

În urmă cu un an, patronul dezvăluia jurnaliștilor de la Helsinki Uutiset, după deschiderea magazinului din Malminkartano, că este nevoie de deschiderea unui al doilea magazin alimentar românesc în Helsinki.

„Mulți finlandezi doresc să vină aici. De multe ori au fost mai întâi în vacanță în România, au gustat mâncarea de acolo și apoi au venit aici”, a explicat antreprenorul român.

- Continuarea după publicitate -

Unele dintre cele mai populare produse ale magazinului au fost condimentele. Ca specialitate, magazinul a vândut limonadă în sticle mari de plastic de până la 2,5 litri. Selecția a inclus și cârnați românești, pateuri, salam și, printre altele, biscuiți, bomboane și chipsuri.

Numărul românilor din Helsinki a crescut constant în ultimii ani. Potrivit Statistics Finland, la sfârșitul anului 2021, în Helsinki locuiau 884 de persoane vorbitoare de limbă română. În 2015, numărul lor era de 496, iar în 2016, de 540. În 2019, la Helsinki locuiau 658 de cetățeni români.