Inspectorii italieni au introdus recent verificarea de la distanță a tahografului pentru vehiculele grele, transformând astfel Italia în a opta țară europeană care utilizează această tehnologie, alăturându-se Danemarcei, Olandei, Belgiei, Poloniei, Germaniei, Marii Britanii și Franței, potrivit traficmedia.ro.
Până în prezent, regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei a fost prima care a început să utilizeze acest dispozitiv, conform informațiilor din presa italiană.
În premieră, poliția locală din Piacenza utilizează în prezent sistemul DSRC RTM VISUAL în Italia pentru a identifica de la distanță timpul de conducere și odihnă, precum și manipularea tahografului prin verificări suplimentare.
Scopul acestui dispozitiv este de a optimiza activitatea inspectorilor de trafic, deoarece aceștia vor opri doar vehiculele care prezintă nereguli detectate.
De asemenea, sistemul analizează 19 parametri stabiliți conform legislației UE, inclusiv viteza, activitatea șoferului, distanța parcursă, țările traversate și locația înregistrată la fiecare trei ore de conducere.
Chiar dacă vehiculul este oprit, poliția rutieră din Piacenza poate analiza în detaliu datele șoferului cu ajutorul unui software special numit Tachopolice.
Software-ul nu doar efectuează o analiză detaliată a datelor de pe tahograful digital sau analog, ci poate detecta și orice manipulare care ar fi avut loc în timpul instalării sau verificării dispozitivului.
Mai mult, poliția rutieră a implementat deja noul echipament la ieșirea de pe autostrada Piacenza Sud, iar în timpul operațiunii au fost constatate 22 de încălcări ale legii la 10 vehicule.
Printre neregulile depistate s-au numărat depășirea timpului de conducere, nerespectarea perioadelor de odihnă zilnică sau săptămânală, lipsa documentelor de service și funcționarea defectuoasă a tahografului.
Comandantul Poliției Locale Piacenza, Mirko Mussi, subliniază că șoferii nu vor primi sancțiuni decât în cazul în care vehiculul este oprit de polițiști pentru a emite o amendă.
Altfel spus, nu se vor aplica amenzi fără ca șoferul să fie informat, iar acest sistem va optimiza doar timpul alocat verificărilor și intervențiilor cu scopul de a nu bloca traficul.