Generalul italian în retragere Gerardino De Meo, fost comandant al unui detașament NATO din Verona (Veneto), a căzut victima unui escroc în spațiul virtual, în ciuda vastei sale experiențe în domeniul informațiilor militare.

După cum relatează publicația italiană TAG24, acest escroc s-a dat drept o femeie de afaceri de naționalitate chineză și l-a înșelat pe De Meo convingându-l că ei doi s-ar fi întâlnit în trecut undeva în Germania.

- Continuarea după publicitate -

De aici s-a născut o falsă prietenie online care l-a determinat pe general să investească sume mari de bani în monede bitcoin pe o platformă de criptomonede care garanta câștiguri facile.

În ciuda expertizei sale în contrainformații, De Meo a suferit pierderi financiare de peste 200.000 de euro. Această poveste reală evidențiază faptul că nimeni nu este imun la escrocherii online, nici măcar experții în informații.

După acest episod nefericit, generalul păgubit a renunțat la toate conturile sale făcute pe diferite rețele social-media.

- Continuarea după publicitate -
Generalul Gerardino De Meo

Într-un interviu exclusiv pentru Corriere della Sera, De Meo a spus că a fost înșelat de un „escroc online, unul dintre multele conturi care încearcă în fiecare zi să pătrundă în datele sensibile ale altora prin postări și etichete”.

Ulterior, generalul De Meo s-a alăturat asociației Acta (Action against Affective Scams and Fight against Cybercrime) pentru a combate acest fenomen.

Asociația asistă victimele escrocheriilor online, ajutându-le să înțeleagă că au fost înșelate și să adune dovezi pentru a le prezenta autorităților însărcinate cu aplicarea legii.

Împreună cu echipa Acta, generalul lucrează în prezent pe două fronturi: prevenirea și îngrijirea victimelor.

Cu ajutorul abilităților dobândite în activitatea sa de analist de informații militare, De Meo informează publicul despre strategiile utilizate de escroci și evoluțiile acestora prin intermediul rețelelor sociale, precum și prin alte mijloace de comunicare.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, oferă sprijin emoțional victimelor, ajutându-le să depășească traumele și să adune dovezile necesare pentru a denunța escrocii din mediul online autorităților competente.

Surse foto: Pixabay, TAG24