Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, inaugurat la distanță de cinci decenii de ultimul aeroport construit în România, și-a deschis porțile joi, 15 iunie, într-o zi considerată o adevărată sărbătoare pentru comunitatea brașoveană.

- Continuarea după publicitate -

Prima cursă comercială a decolat spre Stuttgart, dar unii pasageri au ratat avionul din cauza unei modificări de orar neanunțate în prealabil, potrivit cotidianului Adevărul.

DanAir, compania aeriană responsabilă a trimis un mesaj prin email către toți pasagerii afectați, însă nu toți au citit mesajele înainte de călătorie. Astfel, câțiva oameni nu au mai putut zbura spre destinația lor dorită cu primul zbor comercial din istoria noului aeroport.

De asemenea, din cauza lipsei de personal specializat, aeroportul va funcționa doar între orele 7.00 și 19.00 timp de cel puțin două săptămâni. Astfel, pasagerii cu bilete spre Nurnberg sau Stuttgart au fost informați că vor fi transportați cu autocarul la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni sau că zborurile lor vor fi comasate cu alte curse.

- Continuarea după publicitate -

Compania Dan Air, care operează atât la București, cât și la Brașov, a înaintat o adresă către ROMATSA (Regia Autonomă de Transporturi Aeriene), explicând situația dificilă în care se află aeroportul din Brașov din cauza programului limitat.

Conform acestei companii, pentru a fi economic viabil, orice operator aerian trebuie să aibă cel puțin două curse zilnice pentru fiecare aeronavă, planificate atât în prima parte a zilei, cât și după-amiaza. Programul actual de deservire, propus de ROMATSA, permite doar o singură cursă pe zi, ceea ce descurajează companiile aeriene interesate să opereze la Brașov.

Momentan, nu există suficient personal specializat pentru acest aeroport să funcționeze în mod continuu. Totuși, se fac pregătiri pentru instruirea de specialiști în vederea gestionării unui număr mai mare de zboruri.

Cursele către destinații de vacanță din Turcia și Grecia nu sunt afectate de programul redus și pot fi operate de la Brașov. În schimb, situația preconizată pentru perioada de după 1 iulie nu este cunoscută deocamdată.

De menționat faptul că începând din luna august, compania aeriană Wizz Air va opera și ea zboruri de pe Aeroportul Brașov, ceea ce va duce la o creștere a volumului de muncă și a activității aeroportului.

- Continuarea după publicitate -

Majoritatea curselor erau programate să se întoarcă la Brașov după ora 19:00, iar acum acestea vor fi nevoite să aterizeze la București. Operatorul aerian va asigura transportul pasagerilor cu microbuze sau autocare către Brașov.