Peste 20 de persoane au fost arestate și 24 de mașini de lux recuperate. Acestea sunt roadele unei operațiuni de colaborare desfășurate de ofițerii Poliției Naționale spaniole și ai Poliției Române pentru combaterea comerțului ilegal cu vehicule, potrivit publicației ABC Espana.
Potrivit rapoartelor Poliției Naționale spaniole, membrii acestui grup infracțional organizat intrau fraudulos în posesia unor autoturisme de lux din Spania și ulterior le falsificau documentația cu scopul de a le vinde în mod ilegal în alte țări, în special în România.
Mai exact, șapte persoane au fost arestate în afara teritoriului spaniol, în timp ce alte 14 au fost arestate în Spania, repartizate între orașele Barcelona, Lleida (ambele din comunitatea autonomă Catalonia) și Madrid.
Printre persoanele arestate a fost prins și liderul grupului infracțional, care reușise inițial să evadeze, dar în cele din urmă a fost localizat în orașul Alcala de Henares (comunitatea autonomă Madrid).
Din martie 2022, Garda Civilă spaniolă i-a tot urmărit pe suspecți în timp ce navigau pe ambarcațiunea lor cu pânze, în compania unor escorte de lux sau în timp ce se bucurau de mese îmbelșugate în restaurante de înaltă clasă.
În total, 16 vehicule au fost confiscate în România și opt în Spania, evaluate împreună la aproape un milion de euro. În plus, au fost confiscate permise de conducere spaniole, plăcuțe de înmatriculare și echipamentele folosite pentru a efectua furturi și falsifica documente.
Organizația cumpăra mai întâi mașini de la companii și persoane fizice, frecvent prin scheme de finanțare. De-a lungul timpului, s-au specializat și mai mult, creând chiar companii fantomă pentru a accesa finanțare pentru flotele de mașini, unele dintre ele de ultimă generație, toate cu scopul de a se sustrage mecanismelor de detectare a fraudelor.
Odată ajunși în posesia autovehiculelor, aceștia se ocupau de falsificarea documentației necesare, pentru a le trimite către țări precum România, Franța, Germania și Portugalia, unde s-au înregistrat vânzări ale acestor mașini.
Operațiune ilegală a provocat prejudicii duble: odată instituțiilor financiare cărora nu le-au fost plătite ratele, apoi cumpărătorilor care au achiziționat vehicule cu origine ilegală, fără știrea lor.
Fiecare membru al grupului avea un rol bine definit. Pe de o parte erau recrutorii, însărcinați să caute oamenii care să servească drept intermediari. Acești intermediari gestionau achiziția mașinilor în numele lor sau al entităților fictive.
Pe de altă parte, falsificatorii de documente ale vehiculelor și companiilor fantomă, precum și șoferii familiarizați cu rutele necesare pentru a se sustrage de la punctele de control ale poliției. În cele din urmă vânzătorii, care primeau vehiculele în afara Spaniei, le înmatriculau și le scoteau la vânzare folosind documente falsificate.
După câteva luni de colaborare între poliția spaniolă și română, inițial au fost efectuate 13 arestări în Spania. Ulterior, anchetatorii s-au deplasat în România pentru a efectua arestarea a încă șapte membri, dintre care patru au rămas în arest preventiv. Liderul grupului infracțional a fost prins ultimul.
Sursa foto: ABC Espana