Într-o operațiune comună efectuată de Europol împotriva criminalității organizate transfrontaliere din regiunea Mării Baltice și nordului Europei, un șofer de camion român în vârstă de 28 de ani a fost arestat în Germania și ulterior plasat în arest preventiv în Danemarca, potrivit publicației Foro Transporte Profesional.

Arestarea a avut loc când autoritățile germane l-au descoperit pe șoferul camionului care transporta trei tractoare noi-nouțe, în valoare totală de 335.000 de euro, care fuseseră furate de la un dealer din Danemarca.

- Continuarea după publicitate -

Arestarea a fost efectuată în cadrul unei acțiuni a poliției care a avut loc pe 10, 11 și 12 octombrie, la care au participat autorități din zece țări, printre care Danemarca, Suedia și Germania.

Cooperarea polițienească dintre aceste țări a făcut posibilă identificarea camionului românesc care se îndrepta din Germania către Danemarca, stârnind suspiciuni cu privire la conținutul acestuia.

Vehiculul a reușit să părăsească Danemarca prin granița Frøslev în dimineața zilei de 12 octombrie, moment în care poliția germană a oprit camionul. În semiremorca acestuia, agenții au găsit cele trei tractoare furate cu puțin timp înainte în Danemarca.

- Continuarea după publicitate -

După arestare, șoferul român a fost predat autorităților daneze și ulterior dus în arest preventiv, unde a fost reținut pentru trei săptămâni. În timpul ședinței de la Tribunalul Sønderborg, conaționalul nostru a pledat nevinovat, dar nu a făcut recurs la măsura arestării preventive.

Ancheta a relevat că cele trei tractoare au fost furate de la reprezentanța Maskincentrum din orașul Aulum-Haderup (Jutland).

Søren Høgenhof Larsen, director de departament la reprezentanța de mașini agricole, a oferit detalii suplimentare, menționând că un modem PCM instalat într-unul dintre tractoare a indicat că a fost pornit pe 12 octombrie, la ora 13:00, și condus pe o autostradă.

Într-o zonă rurală pustie, semnalul a dispărut în cele din urmă. Managerul de vânzări al dealerului a menționat prezența unor urme de roți care sugerau că, la un moment dat, tractoarele au fost încărcate într-un alt camion pe drumul rural.

Pe parcursul operațiunii de trei zile, au fost efectuate controale ample asupra a aproximativ 10.000 de persoane și 6.300 de vehicule în cele zece țări implicate, ceea ce a însemnat un efort comun de combatere a crimei organizate transfrontaliere din regiune.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: Foro Transporte Profesional