O fetiță de numai 13 ani din comuna Urechești (județul Vrancea), va rămâne toată viața ei cu traume fizice și psihice după abuzurile sexuale la care a fost supusă în mod repetat de propriul său tată.

După cum relatează publicația locală Ziarul de Vrancea, locuitorii comunei sunt de-a dreptul oripilați de acest caz îngrozitor care pur și simplu a tulburat liniștea comunității de la dezvăluirea sa de acum două săptămâni.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit primarului comunei, Nistor Bratosin, tatăl incestuos ar fi profitat de faptul că soția sa era plecată la muncă în străinătate și ar fi abuzat-o sexual pe copilă încă de acum trei ani, când avea numai 10 ani. Conform aceluiași primar, bărbatul ar fi fost prins recent de mama fetiței, chiar în timpul unui astfel de abuz oribil.

Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Presa locală a cerut în mod oficial informații instituțiilor publice abilitate

Deoarece instituțiile abilitate la nivel județean nu au făcut nicio informare prealabilă cu privire la acest caz abominabil, Ziarul de Vrancea a cerut răspunsuri oficiale de la IPJ Vrancea și DGASPC Vrancea. Aceste instituții au confirmat existența unei anchete în desfășurare și că inculpatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

- Continuarea după publicitate -

„Din auzite, știu că l-a reclamat soția că l-ar fi prins în fapt cu fetița. Soția a plecat în urmă cu aproximativ 3 ani în Germania la muncă și fetița a rămas cu tatăl acasă și practic cam de atunci a început nenorocirea, de când ea avea 9 ani”, a adăugat Bratosin.

El a continuat: „Găsiți și pe Facebook, la contul lui, cum punea copila aia de 9 ani să danseze indecent. Copilul cel mare care e major și are undeva la 22 de ani, nu știa. A auzit acum și a fost foarte furios de ceea ce a auzit, copilul mic, minor, de aproximativ 15 ani, se pare că ar ști”.

„Poliția deja a făcut o notă către DGASPC și i-a chemat pe cei de acolo. O doamnă asistentă s-a deplasat la Urechești și a luat legătura cu fetița. Din câte am înțeles, fetița a mărturisit tot”.

„O asistentă din cadrul primăriei (n.r. – asistentul de la Serviciul Public de Asistență Socială din Urechești, care a discutat cu asistenta din cadrul DGASPC care a fost la fața locului) spune că, într-adevăr, lucrurile s-au petrecut așa: mama fetei a dat peste el, el undeva cu pantalonii în vine până la genunchi și copila în genunchi. Vă dați seama… un nenorocit care nu merită să-l vadă lumea pe aici”.

Revoltați pe bună dreptate, locuitorii comunei Urechești speră să se facă dreptate: „Mediatizați acest caz, să nu cumva să scape nevinovat acest nemernic!”

- Continuarea după publicitate -

Aceștia au fost primii care au luat legătura cu jurnaliștii  Ziarului de Vrancea, cărora le-au povestit detalii revoltătoare despre incidentul oribil care le-a bulversat liniștea în ultimele două săptămâni.

„Un nemernic din comuna Urechești și-a violat fata de 13 ani, acum e arestat, a recunoscut violul, așa am înțeles. Acum două săptămâni l-a prins soția lui când abuza fetița… i-a pus brățară poliția (n.r. – dispozitiv de supraveghere electronică) și săptămâna trecută, joi, l-au arestat. Vă rog să mediatizați acest caz, să nu cumva să scape nevinovat acest nemernic!!!” – a explicat unul dintre localnici.

Răspunsul IPJ Vrancea

Inițial, IPJ Vrancea nu a furnizat informații publice despre acest caz, însă Ziarul de Vrancea le-a solicitat un răspuns oficial, care a confirmat ulterior un dosar penal este deschis în cauza respectivă pentru infracțiunea de tentativă de viol.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea a dezvăluit că există un ordin de protecție provizoriu emis față de inculpatul care, între timp, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

- Continuarea după publicitate -

„La data de 20 august 2023, ora 22:20, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Cotești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un tânăr, din comuna Urechești, despre faptul că în urmă cu aproximativ jumătate de oră, tatăl acestuia ar fi încercat să o violeze pe sora lui, în vârstă de 13 ani”, a precizat purtătorul de cuvânt.

El a continuat: „Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au identificat minora, care se afla la domiciliu împreună cu mama acesteia, precum și cu tatăl, care era sub influența băuturilor alcoolice”.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și cu prevederile O.M.A.I nr. 146/2018  privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, polițiștii au evaluat situația de fapt, pe baza formularului de evaluare a riscului, stabilind faptul că există risc iminent”.

„Astfel, față de bărbatul în cauză a fost emis un ordin de protecție provizoriu și a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de viol. Totodată, soția acestuia a fost de acord cu măsura supravegherii electronice”.

„Prin sentința civilă din data de 23 august 2023, emisă de Judecătoria Focșani, față de bărbatul în cauză s-au impus măsurile de evacuare din locuința comună până la data de 31 august 2023, inclusiv, obligația de a păstra distanța de minim 10 metri față de locuința reclamantelor, până la plecarea din țară a acestora (31.08.2023, inclusiv), obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere, până la plecarea din țară a reclamantelor, obligația de a păstra față de reclamante o distanță minimă de 10 metri, pe o durată de 6 luni, oriunde s-ar afla”.

- Continuarea după publicitate -

„În baza probatoriului administrat, la data de 25 august 2023, față de persoana cercetată a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar ulterior, la aceeași dată, Judecătoria Focșani a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate, în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de viol”.

Răspunsul DGASPC Vrancea

Contactați la rândul lor de Ziarul de Vrancea, reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au declarat:

„Referitor la adresa dumneavoastră transmisă în data de 29.08.2023 și înregistrată la D.G.A.S.P.C. Vrancea sub numărul 25875/30.08.2023, prin care solicitați informații asupra cazului unui bărbat care și-ar fi abuzat sexual fiica în vârstă de 13 ani, vă aducem la cunoștință:

  • situația copilului în cauză a intrat în atenția instituției noastre în urma participării de către un specialist de cercetare penală, astfel instituția noastră autosesizându-se și derulând acțiuni de evaluare, informare și consiliere psihologică pentru copil și pentru membrii familiei acestuia;
  • în urma evaluării efectuate în colaborare cu reprezentanții autorităților locale de la domiciliul copilului și în contextul în care organele de cercetare au emis un ordin de protecție în acest caz, agresorul fiind evacuat din locuința familiei și arestat ulterior, s-a considerat că nu se impune separarea copilului de mamă.

​Menționăm că la acest moment evoluția copilului în familie și comunitate este monitorizată de către instituția noastră în colaborare S.P.A.S. Urechești (n.r. – Serviciul Public de Asistență Socială din Urechești), conform legislației în vigoare, în vederea prevenirii oricărei situații de risc în dezvoltarea copilului”.

- Continuarea după publicitate -