Vineri, 30 iunie 2023, în jurul orei 17:30, o femeie de naționalitate germană, în vârstă de 90 de ani, din orașul german Ilmenau (landul Turingia) a fost înșelată prin metoda „polițistului fals” de doi escroci de naționalitate română care i-au sustras bani și bijuterii în valoare de 8.000 de euro, potrivit unui comunicat făcut public duminică, 2 iulie, de Poliția Arnstadt-Ilmenau.

După cum relatează publicația News.de, escrocii au sunat-o pe femeie la telefon și au pretins că sunt ofițeri de poliție, apoi au reușit să o convingă că o bandă de hoți a spart mai multe locuințe de pe strada ei (Bergrat-Voigt-Strasse), astfel încât nonagenara le-a predat lor spre păstrare bijuterii, numerar și un card bancar, vezi Doamne din motive de securitate.

- Continuarea după publicitate -

În plus, escrocii au cerut detaliile bancare și ale cardului femeii.

Un „polițist” a apărut la scurt timp la domiciliul femeii și a ridicat bijuterii, numerar și un card bancar în valoare totală de aproximativ 8.000 de euro, toate înghesuite într-un ghiveci albastru cu model floral. Victima a primit înapoi 100 de euro de la darnicul „polițist”, astfel încât să poată face eventuale cumpărături urgente.

Poliția germană investighează acum acest caz pentru infracțiunea de înșelăciune.

- Continuarea după publicitate -

„Poliția sau procuratura nu vor cere niciodată bani sau bunuri valoroase la telefon”, a precizat poliția într-o declarație. Ea sfătuiește eventualele victime să nu se lase convinse telefonic, să închidă telefonul și să fie suspicioase cu privire la întrebările despre bunuri și date personale.

Riscul unor astfel de apeluri scade atunci când persoanele în vârstă își șterg înregistrările din anuarele telefonice publice sau își abreviază prenumele de acolo, deoarece autorii fraudelor caută în principal numere de telefon în care prenumele asociat indică persoane în vârstă.

„Polițistul” colector ar putea fi descris astfel: est-european, în jur de 23 de ani, aproximativ 170 de centimetri înălțime, slab, păr scurt, închis la culoare, purta haine închise la culoare, nu vorbea bine limba germană și avea în brațe un ghiveci albastru, cu motiv floral.

Poliția Arnstadt-Ilmenau va fi bucuroasă să primească informații despre escroci de la posibili martori la numărul de telefon: 03677-6010 și citând numărul de dosar ST/0169244/2023

- Continuarea după publicitate -