Doi români au fost condamnaţi luni, 14 august, la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de jaf prin efracție în localitatea franceză Magland, situată în departamentul Haute-Savoie (regiunea Auvergne-Ron-Alpi), precum şi neplata taxelor de autostradă.

După cum relatează publicația Le Messager, arestarea celor doi a avut loc sâmbătă, 12 august. Echipajul unei patrule de jandarmi aparținând Plutonului Motorizat (PMO) Bonneville intenționa să verifice un vehicul în stare foarte proastă care circula în centrul comunei Magland.

- Continuarea după publicitate -

După ce au pierdut temporar urma mașinii în cauză, jandarmii s-au angajat în căutarea vehiculului și l-au observat în cele din urmă parcat în apropierea unui sătuc, nu departe de supermarketul Super U din Magland.

Înainte de a efectua verificările necesare, jandarmii au așteptat cu răbdare revenirea ocupanților la vehiculul filat, apoi l-au interceptat exact în momentul în care acesta se întorcea din nou pe drum.

În cadrul procedurii de control, polițiștii au remarcat declarațiile contradictorii ale românilor cu privire la prezența lor în zona respectivă.

- Continuarea după publicitate -

Imediat, jandarmii au făcut o legătură între această mașină și o tentativă de spargere care avusese loc în comuna Reignier-Esery (Haute-Savoie) cu două zile în urmă.

Concomitent cu verificarea identităților celor doi ocupanți, jandarmii au întreprins și o verificare a recentelor denunțuri din zonă, descoperind două case care fuseseră jefuite recent.

O parte din bunurile furate în cele două jafuri a fost găsită în posesia celor doi. De asemenea, diferite unelte folosite pentru spargerea locuințelor au fost descoperite în interiorul vehiculului controlat.

La finalizarea investigațiilor desfășurate de jandarmii de la BTA Scionzier, în colaborare cu PMO Bonneville, cei doi suspecți au fost prezentați luni, 14 august, la Tribunalul Bonneville.

Judecătorul a stabilit ca primul inculpat, care era șoferul vehiculului, să fie condamnat la o pedeapsă de 18 luni închisoare, însoțită de o amendă de 435 de euro pentru infracțiuni rutiere, în special neplata taxelor de drum și lipsa asigurării tip RCA.

- Continuarea după publicitate -

În ceea ce privește cel de-al doilea inculpat, pedeapsa de 12 luni de închisoare a fost însoțită de interdicția de a intra pe teritoriul național francez o perioadă de trei ani.

În ceea ce privește despăgubirile acordate victimelor, problema va fi supusă jurisdicției civile la începutul anului viitor.  Inculpații au fost încarcerați la centrul de arest preventiv Bonneville, în timp ce vehiculul lor a fost confiscat.