Românii Robert Ion, de 23 de ani, și Andrei Stroescu, de 21 de ani, au fost condamnați luni, 3 iulie, la Tribunalul din Naas, localitate irlandeză din comitatul Kildare, la șapte ani și jumătate de închisoare, după ce anterior au pledat vinovați de efracție calificată și vătămare corporală gravă, infracțiuni comise pe 17 august 2021 într-o locuință din orașul Newbridge.

După cum relatează publicația irlandeză Irish Mirror, cei doi inculpați au fost asociați cu un presupus stăpân al crimei organizate de aceeași naționalitate, cunoscut sub porecla de „Împăratul”. Ei  au fost condamnați la închisoare pentru implicarea lor într-un atac brutal asupra unei femei.

- Continuarea după publicitate -

Cei doi inculpați au primit fiecare o pedeapsă de șapte ani și jumătate de închisoare la Tribunalul Naas. De asemenea, instanța le-a suspendat ultimele 18 luni de pedeapsă.

Pe lângă condamnarea sa pentru efracție, Stroescu a primit o condamnare suplimentară de trei ani și jumătate pentru agresarea polițistului Jim Quigley, pe care l-a lovit cu capul la aceeași dată de 17 august 2021.

Atât Ion, cât și Stroescu locuiau într-o casă situată la The Anchorage din Bettystown, Co Meath. În cursul procedurii judiciare, s-a dezvăluit că Ion, Stroescu și un alt complice au intrat în forță în casa în care își desfășura activitatea o prostituată de naționalitate braziliană.

- Continuarea după publicitate -

Victima a suferit un atac devastator din partea atacatorilor, care au lovit-o în mod repetat cu un ciocan, provocându-i o fractură nazală, răni la gât, răni perforate pe fese și vânătăi severe.

În plus, brazilianca a fost constrânsă să dezvăluie unde se află 5.000 de euro. Când polițiștii irlandezi Martin Staunton și James Quigley au ajuns la fața locului, ei s-au confruntat cu inculpații, în timp ce femeia rănită, aproape dezbrăcată, a fugit din incintă.

Înarmați cu un ciocan și un satâr de măcelar, cei doi inculpați și-au întors agresivitatea către ofițeri, fapt care a dus la o luptă violentă. Stroescu l-a lovit cu capul pe Quigley, iar ofițerul și-a pierdut unul dintre dinții din față.

Într-un final, ofițerii Garda (poliția irlandeză) au reușit să-i dezarmeze și să-i rețină pe ambii agresori, deși cel de-al treilea individ a reușit să scape printr-o ieșire din spatele locuinței.

Comentând cât de odioase au fost faptele inculpaților, judecătoarea Dara Hayes a subliniat țintirea deliberată a unei prostituate vulnerabile. Ea a remarcat că ambii inculpați au mers până la limita supraviețuirii victimei înainte de sosirea poliției.

- Continuarea după publicitate -

Hayes a evidențiat în continuare utilizarea de către atacatori a unui ciocan zimțat de bătut carnea și a unui satâr de măcelărie împotriva celor doi polițiști.

În urma incidentului, victima s-a întors în Brazilia. În declarația ei de impact, ea a descris rănile fizice, traumele psihologice și impactul lor negativ asupra capacității ei de a-și întreține familia.

Atât Ion, cât și Stroescu au legături cu Ioan Anton, un proxenet în vârstă de 45 de ani care a locuit anterior în Balbriggan, Co Dublin, dar a fost extrădat în România sub acuzațiile de organizare a unui grup infracțional în Irlanda.

Potrivit unei surse care a dorit să-și păstreze anonimatul, cei doi inculpați sunt strâns asociați cu un alt individ de naționalitate română, Ioan Anton, și toți fac parte din aceeași bandă”.

Cunoscut și sub numele de „Împăratul”, Anton a fost inclus pe lista celor mai căutați infractori de la Europol. Dacă va fi condamnat pentru crearea grupării criminale organizate, el riscă o posibilă pedeapsă pe viață în România.

- Continuarea după publicitate -

În plus, autoritățile române îl acuză pe Anton că a orchestrat un atac brutal într-un un apartament din Navan, Co Meath, care a dus la moartea lui Virgil Bușă, un proxenet rival.

În august 2016, Direcția Română de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a susținut că Ioan Anton a fost principalul suspect în spatele ordinului de ucidere a lui Bușă.

DIICOT susține că Anton a înființat o rețea infracțională organizată în Irlanda încă din 2008, specializată în trafic de persoane și prostituție.

Anton a administrat în Irlanda o afacere de prostituție, relocând săptămânal un grup de 60 de tinere de naționalitate română în bordelurile din această țară și gestionând patru apartamente pe teritoriul irlandez.

Garda l-a arestat în 2021 pe inculpatul denumit „Împăratul” chiar în capitala Dublin, în urma unui mandat european de arestare.

- Continuarea după publicitate -