Doi români suspectați de furtul a cel puțin 15 ceasuri de lux, marca Rolex, au fost arestați vineri, 11 august, de către agenții Gărzii Civile spaniole în insula Mallorca (comunitatea autonomă a Insulelor Baleare).

Potrivit relatărilor publicației Mallorca Magazin, se presupune că cei doi fac parte dintr-un grup infracțional organizat. Arestările au fost făcute vineri, prima dintre ele în localitatea Santa Ponca și cealaltă pe aeroportul din Palma.

- Continuarea după publicitate -

Unul dintre suspecți a fost oprit tocmai când se pregătea să fugă de pe insulă. Activitățile inculpaților au fost evidente în regiunile Calvia și Andratx din sud-vestul insulei Mallorca, care sunt frecventate în mare parte de turişti germani.

Potrivit anchetatorilor, celor doi hoți li se pot atribui cel puțin 15 jafuri. Acest lucru a fost dezvăluit luni, 14 august, de publicația locală Ultima Hora. Unele dintre ceasurile de lux furate au fost recuperate de anchetatori și returnate proprietarilor de drept.

Prejudiciul produs a fost estimat la aproape un milion de euro. Presupușii autori au manifestat o abordare deosebit de discretă a acțiunilor lor. Sejururile lor aveau loc mai ales în lunile de vară pe Mallorca, unde se deghizau ca turiști veniți în vacanță pentru a nu atrage atenția asupra lor.

- Continuarea după publicitate -

Sub pretextul unor cunoștințe comune, aceștia se apropiau în special de persoanele în vârstă pe care, la finalul discuției, le îmbrățișau cu afecțiune. În acel moment, le furat cu pricepere și dexteritate ceasurile valoroase de la încheieturile mâinilor.

Făptuitorii nu vizau doar ceasuri, ci și alte bijuterii valoroase. În prealabil, ei făceau cercetări detaliate asupra victimelor lor pentru a se asigura că furau articole originale. În unele cazuri, au folosit chiar și violența asupra victimelor, potrivit Gărzii Civile din Calvia.

În timp ce activitatea lor infracțională se răspândea în întreaga Spanie, ei s-au concentrat în principal pe Marea Mediterană și insula Mallorca.

Aceste grupuri infracționale sunt deja cunoscute ca fiind o problemă pentru oamenii legii spanioli, însă acum hoții caută în mod constant noi metode pentru a sustrage ceasurile de lux râvnite.

Recent, a fost dezvăluit un caz din localitatea Peguera în care o femeie s-a dat drept vânzătoare într-un magazin și, în loc să ofere sfaturi unui client, l-a jefuit.

- Continuarea după publicitate -

Un incident mai terifiant a avut loc în iunie, în localitatea Illetas din sud-vestul insulei Mallorca, când Rolex-ul unui turist german i-a fost luat cu forța, după ce i-a fost desprins de la încheietură cu ajutorul unui cuțit de desfăcut stridii.

În ciuda acestor incidente, autoritățile spaniole au obținut un succes considerabil în ultimii ani. Numeroși autori de furturi au fost arestați, iar unii au primit pedepse cu închisoarea de câțiva ani fiecare.