Doi bărbați de naționalitate română au fost arestați luni, 3 iulie, în orașul spaniol Benidorm din provincia Alicante (comunitatea autonomă Valenciană), de către agenții Poliției Naționale în colaborare cu Mossos d’Esquadra (poliția comunității autonome Catalonia).

După cum relatează publicația Casa Abierto Informacion, ei sunt acuzați de comiterea a 14 jafuri violente în seifurile hotelurilor din Barcelona, în perioada iunie 2022 – mai 2023, precum și alte două jafuri în orașul Alicante, care au avut loc în iunie anul trecut. Valoarea totală a prăzii obținute din aceste jafuri, formată din bani numerar și bijuterii diverse, a depășit 50.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Cei doi inculpați, care deja sunt în închisoare, fac parte dintr-un grup infracțional care activează în mai multe țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Austria, Portugalia și Cehia.

Datorită acestui fapt, ancheta, care este încă în desfășurare, a fost coordonată cu Europol, iar alți membri ai grupului au fost arestați în afara Spaniei.

În ziua următoare după arestarea celor doi suspecți în Benidorm, s-a efectuat o percheziție la o adresă din La Cala din La Vila Joiosa, unde s-au găsit un kit de intrare în camere și deschidere a seifurilor, o sumă de o mie de euro în numerar și posibile bijuterii furate, carduri de hotel și diverse articole de îmbrăcăminte pe care aceștia le purtau în timpul jafurilor, precum și un vehicul.

- Continuarea după publicitate -

Hoții intrau în camerele de hotel fără a lăsa urme și, odată ajunși înăuntru, forțau seiful făcând o gaură în lateral, la nivelul pistoanelor, pentru a-l sparge și a elibera mecanismul de închidere al ușii. După deschidere, aceștia sustrăgeau banii și bijuteriile lăsate acolo de către oaspeții hotelului, dar nu luau pașapoarte sau alte documente personale.

În prealabil, inculpații se infiltrau în hoteluri dându-se drept clienți și își alegeau victimele dintre persoanele care tocmai părăseau propriile camere, pentru a avea acces facil în interior și a fura obiectele pe care le depozitaseră în seifuri.

În cadrul anchetei s-a organizat o întâlnire de colaborare cu polițiile ator țări europene prin intermediul Europol pentru a schimba date informative.

Colaborarea a fost benefică și a contribuit la localizarea și la arestarea suspecților investigați. Aceștia aveau o mobilitate ridicată pe întregul teritoriu european, iar unele persoane care au colaborat cu ei sunt deja în penitenciare din Austria și Portugalia.

- Continuarea după publicitate -

Operațiunea a implicat agenți din Grupul de criminalitate specializată al Brigăzii Provinciale de Poliție Judiciară din Alicante și din Grupul de criminalitate itinerantă al Postului General al Poliției Judiciare din Madrid.

Din partea Mossos d’Esquadra, au participat agenți din Unitățile de Investigații ale districtului Eixample din Barcelona și din Unitatea de Multi-Delicvenți a Zonei de Investigații Criminale din Barcelona.