Poliția Națională din Spania a desființat o organizație infracțională, condusă de doi frați români, dedicată escrocherilor cu închirieri de vacanță. Se estimează că frauda ar fi de 30.000 de euro, conform unor surse de la Sediul Poliției Naționale din Madrid.
După cum relatează publicația spaniolă 20minutos, operațiunea s-a soldat cu arestarea a 15 persoane, 11 bărbați și patru femei, de vârste diferite, în calitate de presupuși autori ai infracțiunilor de înșelăciune, apartenență la o organizație infracțională și spălare de bani.
După ce se interesau de diverse închirieri de vacanță pe o populară platformă de publicitate, victimele făceau o primă plată ca garanție pentru un apartament fictiv, sau care era deja închiriat, cu sume care variau între 200 și 300 de euro.
Nu mai puțin de 90 de plângeri din întreaga Spania au fost înregistrate de Poliția Națională. Ancheta a demarat în iulie 2022, în urma a unei plângeri depuse la sediul poliției din Torrejón de Ardoz (comunitatea autonomă Madrid), unde o femeie ar fi fost înșelată după ce a contactat un bărbat, presupusul proprietar al locuinței de închiriat, prin cunoscuta aplicație denumită Wallapop.
După primul contact, comunicările au continuat prin mesageria instant, proprietarul solicitând un transfer de 260 de euro cu titlu de avans. După ce a primit un document sub forma unui contract de închiriere, femeia a observat erori și neconcordanțe cu privire la anunțul postat, ceea ce ulterior a făcut imposibilă reluarea contactului cu proprietarul.
Extinzând cercetările, agenții Poliției Naționale au strâns numeroase plângeri în diferite unități de poliție din Spania care au relatat evenimente similare, ceea ce le-a sugerat anchetatorilor posibilitatea existenței unui grup infracțional organizat în spatele acestor escrocherii.
În urma investigațiilor, oamenii legii au reușit să depisteze activitatea unei rețele dedicate înșelătoriilor cu închirieri de vacanță și spălării banilor care, într-adevăr, era perfect organizată.
În fruntea rețelei se afla un cuplu de frați, de naționalitate română, liderii și destinatarii finali ai banilor fraudați. Pe treapta imediat inferioară se aflau „executanții” documentației obținute ilegal, care erau și „recrutori de cărăuși”.
Aceștia din urmă, „cărăușii”, care în general erau cetățeni spanioli, alcătuiau a treia treaptă și aveau sarcina de a primi banii de la victime.
De asemenea, s-a stabilit că gruparea infracțională a făcut reclamă online la apartamente care nu existau cu adevărat sau erau deja închiriate.
Distribuția geografică a ofertelor a fost foarte variată, de la orașe turistice de pe coasta Mediteranei precum Calpe, Denia, Benidorm, Altea sau Torremolinos, la orașe mari precum Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia sau Malaga.
Agenții Poliției Naționale au calculat valoarea medie fraudată de la o victimă în jur de 350 de euro, în total suma fraudei ridicându-se la 30.000 de euro.
Operațiunea Poliției Naționale s-a finalizat cu o descindere și o percheziție în luna iunie a anului trecut la domiciliul unuia dintre principalii suspecți, unde au fost descoperite dispozitive electronice și documente relevante pentru anchetă.
Au fost arestate 15 persoane, printre care s-au numărat și liderii rețelei, un „executant” și 12 „cărăuși”, ca presupuși autori ai unui total de 90 de escrocherii care au fost elucidate.
Ancheta a rămas deschisă, fără a exclude noi arestări. Deocamdată, niciunul dintre cei 15 inculpați nu a fost plasat în arest preventiv, deși așteaptă procesul.