Alimentele au devenit atât de scumpe în Ungaria, încât mulți cetățeni maghiari preferă să călătorească nu numai în Slovacia, ci și în România să facă piața. Cei care obișnuiesc acest lucru spun că aproape totul este mai ieftin în România decât în țara lor. Și nu doar mâncare, ci și haine, încălțăminte, etc.

După cum relatează publicația maghiară Daily News Hungary, devine din ce în ce mai firesc ca maghiarii care locuiesc aproape de graniță să călătorească în România pur și simplu pentru a merge la cumpărături. Motivul este că mâncarea a devenit atât de scumpă în Ungaria, încât merită să cumpere alimente din țara vecină.

- Continuarea după publicitate -

Astfel, agentul de pază al unui magazin românesc le-a dezvăluit jurnaliștilor maghiari că sunt zile în care în parcare sunt mai multe mașini cu numere maghiare decât românești. În plus, combustibilul este în România cu aproximativ 70-80 HUF (0,19-0,21 EUR) mai ieftin. Deci este mult mai rentabil să facă plinul rezervorului în țara noastră.

Un cuplu maghiar a precizat că pot cumpăra zahăr mai ieftin în România. În ciuda faptului că zahărul are prețul oficial plafonat în Ungaria, tot mai ieftin este peste graniță. În plus, nu există nicio limită la numărul de pachete care se pot cumpăra de acolo. Ei au mai spus că au calculat o diferență de preț de 15-20% mai mică pentru salam, dar puteau cumpăra și pâine de bună calitate mai ieftină din România.

„Acasă, un kilogram de pâine costă 900-1000 HUF (2,40-2,67 EUR), iar în România am cumpărat trei kilograme la același preț și am cumpărat acea pâine delicioasă coaptă pe vatră.”, a spus femeia.

- Continuarea după publicitate -

Un alt cuplu a spus că ar putea face cumpărături din magazinele românești cu 40% mai puțin. Ei au spus că toată mâncarea era mai ieftină acolo decât acasă: una dintre achizițiile lor a costat echivalentul a 41.000 HUF (109,52 EUR), dar ar fi costat 60.000 HUF (160,27 EUR) acasă, au spus ei.

Jurnalistul maghiar l-a întrebat pe bărbat de ce crede că există diferențe atât de mari de preț între cele două țări. „Este clar din cauza politicilor proaste ale guvernului ungar”, a explicat el.

Jurnalistul l-a mai întrebat apoi dacă crede că ar fi vorba de „inflația de război” acuzată de guvernul maghiar? Bărbatul a zâmbit amar și apoi a răspuns tot cu o întrebare: „Nu cumva și România este vecină cu Ucraina? Și pe o porțiune mult mai lungă decât Ungaria?”