Tânăra româncă de 20 de ani, care a murit sâmbătă, 1 iulie, în orașul spaniol Burgos, a fost agresată de partenerul ei de 42 de ani și se afla în sistemul VioGen de protecție a victimelor violenței domestice, potrivit publicației spaniole El Diario.

Conform raportului criminalistic, ea a suferit un deces „compatibil cu sinuciderea prin spânzurare”. Românca a suferit numeroase abuzuri de la diferite persoane în cazuri anterioare, a declarat luni, 3 iulie, delegatul Guvernului în Castilla și Leon, Virginia Barcones.

- Continuarea după publicitate -

Deși partenerul victimei a fost arestat inițial sub suspiciunea de violență domestică soldată cu moartea, autopsia a concluzionat că femeia a murit „prin sinucidere prin spânzurare”, deși a mai stabilit că victima a avut leziuni anterioare, motiv pentru care partenerul a mers în judecată în calitate de presupus autor de violențe domestice.

Poliția Națională Burgos l-a arestat sâmbăta trecută pe bărbatul de naționalitate spaniolă la locuința pe care o împărțea cu victima pe Avenida del Cid din orașul Burgos, după ce a răspuns la două apeluri la 112 făcute inițial de victimă și apoi de suspect.

Tânăra a sunat pentru a raporta că are probleme cu partenerul ei și, ulterior, bărbatul a contactat numărul de urgențe 112 pentru a solicita prezența poliției, susținând că femeia era foarte nervoasă și s-a închis într-o cameră cu un cuțit.

- Continuarea după publicitate -

Când agenții au ajuns la fața locului, femeia era deja moartă, iar partenerul ei a susținut că ea s-a spânzurat și că el a dat jos cadavrul.

După ce a fost arestat, bărbatul a fost eliberat câteva ore mai târziu fără măsuri preventive, după ce în raportul medico-legal a indicat cauza morții tinerei fiind „compatibilă cu sinuciderea prin spânzurare” și că leziunile anterioare pe care aceasta le prezenta „în niciun caz nu sunt cauza morții”. Totuși, urmărirea lui continuă.

„Era o tânără cu o viață plină de greutăți și maltratări, care a avut un sfârșit dramatic”, a precizat Barcones, care a recunoscut că trebuie să continue avansarea în sistemele de protecție, pentru că există femei care „nu pot fi ajutate să iasă din situații de violență, greutăți și nenorociri care le-au însoțit toată viața”.

Din acest motiv, Virginia Barcones a cerut victimelor să raporteze orice situație de abuz și a avertizat împotriva „iresponsabilității celor care lasă fisuri deschise pentru protecția agresorilor, deoarece violența de gen, violența domestică, există și distruge viața multor femei”.

Zeci de persoane au participat duminică, 2 iulie, la un miting convocat de Coordonatorul Feminist din Burgos, după ce tribunalul de serviciu l-a eliberat pe bărbatul de 42 de ani arestat sâmbătă pentru moartea româncei de 20 de ani.

- Continuarea după publicitate -