Într-o operațiune fără precedent de anvergură internațională, agențiile spaniole de aplicare a legii, în colaborare cu Agenția Fiscală, Europol și Interpol, au reușit să demonteze o rețea infracțională româno-bulgară dedicată manipulării evenimentelor sportive în scop propriu, prin folosirea unei tehnologii de ultimă oră prin satelit.
După cum relatează publicația spaniolă AZARplus, această organizație infracțională, ale cărei principale operațiuni s-au desfășurat în afara Spaniei, s-a specializat în alterarea rezultatelor diferitelor competiții sportive, ceea ce a dus la arestarea a 23 de persoane.
Printre acestea s-a aflat liderul bandei, precum și un fel de „broker” recunoscut drept responsabil pentru validarea pariurilor online efectuate de grupul infracțional.
Începutul acestei investigații complexe datează din 2020, atunci când autoritățile spaniole au început să detecteze tipare de pariere online suspecte, legate de evenimentele internaționale de tenis de masă.
După o analiză temeinică, anchetatorii au reușit să identifice o bandă de infractori de origine română și bulgară, care au activat pe teritoriul spaniol și au mituit sportivi, majoritatea din țările lor de origine, pentru a modifica rezultatele competițiilor sportive.
Odată ce rezultatele manipulate erau convenite, rețeaua infracțională plasa în mod masiv pariuri online în Spania, obținând profituri substanțiale din această activitate ilegală.
Avantajul acestei rețele infracționale unice a fost sistemul ei tehnologic avansat. Folosind tehnologia prin satelit, infractorii aveau acces în timp real la transmisiunile evenimentelor sportive din întreaga lume.
Acest atu le-a permis chiar să treacă înaintea caselor de pariuri însele în primirea semnalelor, ceea ce a fost eficient în special în competiții precum ligile de fotbal din Asia și America de Sud, UEFA Nations League, Bundesliga, Cupa Mondială Qatar 2022 și turneelor de tenis ATP și ITF.
Pentru a evita ridicarea suspiciunilor, organizația infracțională folosea identități false la colectarea câștigurilor, asigurându-se că persoane diferite au revendicat premiile pentru a-și menține acoperirea.
O componentă fundamentală în această operațiune a fost „brokerul”, însărcinat cu validarea pariurilor online făcute de grup. Acest individ menținea legături directe cu alte bande specializate în escrocherii internaționale, ceea ce a motivat colaborarea experților de la Europol și Interpol, care s-au deplasat în Spania pentru a sprijini operațiunea.
În plus, s-au desfășurat măsuri de cooperare polițienească cu Biroul Atașatului de Interne Spaniol din București, rezultând un ordin fundamental de anchetă europeană pentru dezlegarea rețelei infracționale complexe și a activităților acesteia din România.
Pe lângă arestări, au fost efectuate patru percheziții la locuințe care au dus la confiscarea unei cantități mari de echipamente informatice, aproximativ 80 de telefoane mobile, două antene mari de satelit cu receptoare de semnal.
De asemenea, au fost confiscate un autoturism de lux, 5.000 de euro numerar, 13.000 de euro în bancnote contrafăcute, numeroase carduri de credit și de debit, documente de la terți și peste 200 de carduri SIM preplătite.
În plus, au fost blocate 47 de conturi bancare și 28 de conturi online de plată utilizate de organizația infracțională.
Ancheta este în curs de desfășurare, cu scopul de a localiza eventuali alți membri implicați în rețea și de a identifica toți sportivii care au participat la manipularea evenimentelor sportive.
Sursa foto: Youtube (Europol)