Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, în colaborare cu polițiști din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, au efectuat vineri, 4 august, nu mai puțin de 14 percheziții domiciliare în județul Iași, într-o anchetă privind comiterea unor infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane.

După cum relatează publicația Adevărul, Serviciul de Procuratură al Coroanei – Unitatea Cazuri Complexe din Sudul Londrei în colaborare cu Poliția Metropolitană au efectuat simultan trei percheziții domiciliare pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui acord de cooperare cu autoritățile judiciare britanice, realizat cu sprijinul EUROJUST.

- Continuarea după publicitate -

Perchezițiile au fost efectuate în județul Iași cu participarea a patru ofițeri din cadrul Poliției Metropolitane și a unui reprezentant Europol, în timp ce la perchezițiile din Londra au fost prezenți și doi ofițeri din cadrul BCCO Iași.

În cadrul anchetei s-a descoperit că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au recrutat opt fete majore (părți vătămate) din România, cu scopul de a le exploata prin practicarea forțată a prostituției în Marea Britanie.

Transportate în Londra și obligate să se prostitueze sub stricta coordonare a traficanților, victimele erau păcălite prin metoda „loverboy”, care implica implicarea sentimentală a acestora, inclusiv prin oficializarea unor relații (căsătorie).

- Continuarea după publicitate -

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, au fost confiscate două autoturisme de lux, în valoare de aproape 70.000 euro fiecare, și 40.000 lire sterline în numerar.

Nu mai puțin de 14 persoane vor fi aduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași în scopul audierii.

În acțiune au fost implicați și polițiști din B.C.C.O. Suceava și jandarmi din IJJ Iași, iar Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. Iași a oferit suportul de specialitate necesar.