Dana Maria Popovici, o femeie de naționalitate română de 35 de ani, cu antecedente de condamnări în Germania, Italia, Finlanda și Olanda, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru implicarea sa într-o schemă internațională de fraudă.
După cum relatează publicația Dublin People, românca a fost extrădată din Marea Britanie în Irlanda, deoarece în această țară trebuia să se confrunte cu acuzații legate de înființarea a opt conturi bancare folosind identități false.
Anterior, conaționala noastră fusese condamnată pentru diverse infracțiuni, inclusiv spălare de bani în formă agravată, fals, infracțiuni legate de droguri, falsificare de documente, plăți contrafăcute și furturi din magazine în cele patru țări menționate.
Vorbitoare fluentă de limba engleză, italiană și spaniolă, inculpata a folosit documente de identitate italiene false și un permis de conducere românesc contrafăcut, pentru a deschide în mod fraudulos mai multe conturi bancare.
Deschise la Ulster Bank, Allied Irish Bank și KBC, aceste conturi au procesat un total de 168.148 EUR între 2016 și 2019. Operațiunea de fraudă a implicat un grup de crimă organizată și a cuprins o înșelătorie internațională complexă.
Aceasta a inclus vânzările online de mașini sau vehicule care nu au fost niciodată livrate, precum și o schemă care a implicat comunicații false care se pretindeau a fi de la instituții care se ocupă cu gestionarea veniturilor.
Ancheta s-a concentrat pe conturile bancare, ceea ce a condus la un mandat de percheziție pentru o proprietate a inculpatei în care au fost descoperite echipamente destinate realizării de acte de identitate false, cum ar fi scanere, ghilotine și învelișuri din plastic.
Inculpata a fost implicată în fraudă atunci când a fost arestată în Finlanda, în noiembrie 2018, determinând un mandat european de arestare pentru extrădarea ei în Irlanda.
Popovici a pledat vinovată pentru patru acuzații de folosire a unei identități false pentru a deschide conturi bancare între octombrie 2016 și octombrie 2018. Fondurile procesate prin aceste conturi au provenit din diferite părți ale lumii, trei bănci irlandeze fiind antrenate într-o înșelătorie care a dus la furtul aproape 10.000 de euro.
În ciuda implicării evidente în frauda complexă, avocatul apărării a susținut că câștigul clientei sale din infracțiuni a fost limitat, prezentând o scrisoare de la părinții ei din România în care își exprimă disponibilitatea de a o întoarce acasă.
De asemenea, apărarea a evidențiat rapoarte pozitive ale guvernatorului închisorii și un raport educațional din închisoare, indicând participarea inculpatei la un curs de scriere creativă în timpul arestării preventive.
Judecătoarea Orla Crowe a recunoscut complexitatea fraudei internaționale online și a remarcat că Popovici a avut numeroase oportunități, dar și-a „folosit prost talentele”. Astfel, a condamnat-o la o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, retrodatată lunii iunie, atunci când inculpata a fost arestată preventiv.
Sursa foto: Freepik