Harris Wolobah, un adolescent în vârstă de 14 ani din orașul american Worcester (statul Massachusetts), și-a pierdut viața după ce a participat la provocarea „One Chip Challenge”, care presupune consumul celui mai picant chips din lume.

După cum relatează publicația Daily Mail, decesul prematur al adolescentului, care a avut loc vineri, 1 septembrie, a șocat și a întristat comunitatea locală.

- Continuarea după publicitate -

Provocarea numită „One Chip Challenge” a câștigat notorietate ca tendință online, iar implicarea lui Harris a dus la consecințe groaznice.

Harris Wolobah

Inițial, adolescentul a acuzat o durere de stomac la școală, ceea ce a determinat vizita mamei sale la unitatea de învățământ. S-a aflat că acesta mâncase chipsul excepțional de picant, oferit de un coleg de clasă.

Deși s-a simțit mai bine după ce s-a întors acasă, tragedia a lovit când Harris a leșinat brusc în jurul orei 16:30, chiar înainte de a merge la antrenamentul de baschet.

- Continuarea după publicitate -

Locotenentul de poliție Sean Murtha a descris scena sfâșietoare când tânărul a fost descoperit fără cunoștință, nu răspundea și nu respira.

El a fost dus de urgență la spital, dar a fost declarat decedat la scurt timp după aceea. În timp ce moartea sa tragică este prima denunțată ca fiind legată de „One Chip Challenge”, mulți alți tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat la această provocare riscantă.

Ca răspuns la preocupările de sănătate din jurul provocării, diferite inspectorate școlare au luat măsuri. În octombrie 2022, un inspectorat școlar din Lafayette (statul Louisiana), a interzis acest chips picant în toate campusurile, deoarece mai mulți studenți au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un incident similar a avut loc la mai puțin de o lună mai târziu la un liceu din Dunwood (statul Georgia), care a dus la un avertisment din partea poliției locale cu privire la pericolele chipsurilor respective.

„One Chip Challenge” este o campanie de marketing centrată în jurul unui singur chips tortilla, promovat ca fiind cele mai picant din lume.

- Continuarea după publicitate -

Acesta a câștigat o popularitate semnificativă pe platformele de social media, cu hashtag-ul „#onechipchallenge” strângând peste două miliarde de vizualizări pe TikTok.

Chipsul este produs de firma Paqui din 2016 și este un produs al Amplify Snack Brands din statul Texas, care a fost achiziționat de „The Hershey Company” în 2017. În fiecare an este lansată o nouă aromă, cea din 2023 ajungând pe rafturile retailer-ului Amazon pe 9 august.

Iuțeala extremă a acestui chips poate fi atribuită ingredientelor cheie, în special soiurilor de ardei iute California Reaper și Naga Viper Pepper care fac parte din compoziția sa.

Ardeiul California Reaper, recunoscut oficial drept cel mai iute ardei din lume, are un rating Scoville Heat Unit (SHU – unitatea de măsură a iuțelii) de până la 2,2 milioane, în timp ce ardeiul Naga Viper Pepper are aproximativ 1, 38 milioane SHU.

Ambalajul chipsului „One Chip Challenge” contribuie la aspectul său bizar, deoarece chipsul se află într-o cutie în formă de sicriu, împodobită cu un craniu roșu.

- Continuarea după publicitate -

O etichetă de avertizare proeminentă apare pe site-ul promoțional, care recomandă să nu se lase chipsul la îndemâna copiilor și subliniază importanța solicitării de asistență medicală pentru complicații precum dificultăți de respirație, leșin sau greață prelungită.

Producătorul Paqui a desfășurat o campanie de publicitate provocându-I pe cei care se laudă că pot suporta gustul picant, cu o întrebare grafică: „Cât timp poți rezista înainte de a scăpa?” alături de populara imagine a morții cu coasa care ține un șarpe.

Cei care suportă o oră fără să consume nimic pentru a estompa iuțeala chipsului câștigă titlul de „Apex Predator”. Momentan, nu este sigur că chipsul picant a fost cauza morții lui Harris, o autopsie este încă așteptată pentru a determina cauza exactă.

- Continuarea după publicitate -

Dr. Rachel Monarrez, superintendent al școlilor publice din Worcester, și-a exprimat condoleanțe și s-a referit la tânărul adolescent drept o „stea în devenire”. Ea a subliniat importanța reuniunii comunității pentru a sprijini procesiunea de doliu în această perioadă dificilă.

Ca răspuns la cumplita tragedie, Tashia Roberts, verișoara lui Harris, a înființat o campanie de strângere de fonduri GoFundMe, cu un obiectiv de 30.000 de dolari. Marți, 5 septembrie, campania strânsese deja peste 20.000 de dolari.

Verișoara victimei a descris durerea pe care o îndură familia lor ca fiind de neimaginat și a împărtășit sentimente sincere despre nefericitul adolescent, prezentându-l ca pe un tânăr inteligent, ciudat și talentat, pasionat de jocurile video și de baschet.

Familia își propune să-l înmormânteze în următoarele zile și speră să ușureze povara financiară a cheltuielilor de înmormântare cu sprijinul comunității pline de compasiune.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: Daily Mail