Sabine Boghici, actriță și model de origine română în vârstă de 49 de ani, fiica celebrului colecționar de artă Jean Boghici, a decedat în mod tragic joi, 14 septembrie, după ce a căzut de la etajul cinci al unei clădiri din Rio De Janeiro (Brazilia).
După cum relatează publicația New York Post, autoritățile braziliene explorează în prezent diverse teorii, inclusiv posibilitatea sinuciderii. Victima a fost acuzată că a complotat împotriva mamei sale și că a înșelat-o cu aproape 150 milioane de dolari în lucrări de artă, bijuterii și bani.

Cu puțin timp înaintea decesului, Sabine a lăsat o scrisoare adresată soției sale, Rosa Stănescu Nicolau. Înmormântarea sa a avut loc duminică, 17 septembrie, la care au participat mama ei, Geneviève, în vârstă de 83 de ani, și sora ei, Muriel, potrivit postului TV brazilian Globo 1.
De la ceremonie a lipsit în mod remarcabil soția victimei, care s-a trezit în închisoare din cauza presupusei sale implicări în escrocheria elaborată împotriva soacrei ei. Sabine, care se identificase ca cântăreață și actriță, a fost arestată în august 2022.
Mama sa moștenise o avere imensă de la tatăl ei, Jean Boghici, un colecționar născut în România, renumit pentru că deținea în Brazilia una dintre cele mai importante colecții de artă din secolul XX. Moartea sa în anul 2015, la vârsta de 87 de ani, a marcat sfârșitul unei ere.
Schema în sine s-a desfășurat ca o un scenariu copiat direct din filmul „Cacealmaua” din 1973, în care doi escroci au înșelat un șef mafiot în perioada interbelică, potrivit publicației locale Correio Braziliense.
Un individ viclean s-a deghizat în medium și i-a spus văduvei superstițioase (Geneviève) că Sabine era pe cale să moară. O ghicitoare falsă și o preoteasă afro-braziliană au fost „înrolate” în scenariu, pentru a autentifica predicția sumbră.
Înspăimântată de profeție, văduva bogată a căutat-o pe Sabine, care se presupune că și-a exprimat teroarea și a implorat-o pe mama ei să finanțeze „lucrarea spirituală” necesară pentru a evita această înfiorătoare premoniție.
În cele din urmă, octogenara a cedat presiunii, inițiind plăți regulate într-o încercare disperată de a salva viața fiicei sale. Totuși, din februarie 2020, Geneviève a început să priceapă escrocheria și a oprit transferurile de bani.
Ca răzbunare, Sabine ar fi luat telefonul mobil al mamei sale pentru a nu mai putea comunica, nu a mai hrănit-o și chiar a amenințat-o cu un cuțit, potrivit Correio Braziliense. Ea a fost acuzată că a refuzat ajutorul mamei sale pentru a facilita îndepărtarea pe furiș a operelor de artă din reședință.
Șeful poliției Gilberto Ribeiro, care a condus ancheta, a povestit că Sabine și soția sa au afirmat că „picturile aveau priviri malefice, ceva negativ pentru care trebuia să se roage. El a precizat: „I-au tot luat, iar femeia în vârstă a văzut asta dar nu a putut refuza. Era complet supusă în acel moment”.
Suma fraudei a fost estimată la o valoare de 149 de milioane de dolari, inclusiv 1,2 milioane de dolari în bijuterii, peste 1,8 milioane de dolari în plăți pentru „diagnosticul divin” (inclusiv cele luate sub amenințare) și peste 145 de milioane de dolari în opere de artă, inclusiv capodopere de muzeu de la pictorii brazilieni Tarsila Do Amaral și Emiliano Di Cavalcanti.
O înregistrare video a poliției, făcută în timpul unui raid, a arătat că autoritățile au descoperit mai multe lucrări sub un pat, inclusiv „Sol Poente” (1929) al lui Do Amaral. „Uau! Uite cine-i aici!”, ar fi exclamat o femeie ofițer în timp ce îndepărta folia cu bule a celebrului tablou.
Șase persoane se confruntă în prezent cu acuzații legate de furtul celor 16 opere de artă, inclusiv delapidare, extorcare de fonduri, sechestrare și implicare într-o asociere criminală.

Sabine a fost arestată alături de soția sa, dar a fost ulterior eliberată pe cauțiune în luna martie. Soția sa a apărut în instanță joi, 21 septembrie.
În urma morții premature a inculpatei, Hugo Novais, avocatul ei, a declarat că acuzația împotriva sa va fi prescrisă, dar procedurile judiciare împotriva presupușilor ei complici vor continua să se desfășoare.
Sursa foto: New York Post, Youtube