Unitatea de Control al Rutelor de Circulație (KEV) München a Biroului Vamal Principal Rosenheim (Bavaria) a oprit recent un microbuz Mercedes cu remorcă din România, în cadrul controalelor de rutină pe autostrada germană A 94 spre München, în apropierea nodului Markt Schwaben.

După cum relatează pubicația Presseportal, în vehicul se aflau opt cetăţeni români. Când vameșii au întrebat dacă transportau cantități mari de euro în numerar sau altă monedă, ei au spus că fiecare avea la el între 1.000 și 2.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Totuși, verificarea ulterioară a spațiului de încărcare din valiza șoferului a scos la iveală un pachet gros de bancnote euro într-o pungă de plastic. Suma în numerar, în valoare totală de 60.000 euro, ridică în prezent problema originii și destinației banilor.

După ce șoferul nu a putut oferi nicio informație concludentă, au început discuții îndelungate cu ocupanții vehiculului. În cele din urmă, un pasager a mărturisit că punga cu bani este a lui.

Românul de 44 de ani le-a spus polițiștilor că a adus banii pentru ca un prieten român să-și cumpere o mașină aici, în Germania. Deoarece acest lucru nu a fost inițial dovedit, a existat o suspiciune că banii ar fi provenit din infracțiuni și poate chiar a existat intenția de spălare a banilor.

- Continuarea după publicitate -

În cadrul așa-numitului proces de compensare, suma de 60.000 EUR a fost inițial confiscată și au fost inițiate proceduri administrative din cauza suspiciunii de spălare a banilor. Procesul de compensare nu a fost încă finalizat.

Faptul că pasagerul a reținut suma corectă de numerar sau a furnizat informații false la întrebarea inspectorilor vamali este probabil să aibă consecințe costisitoare.

KEV a inițiat procedura contravențională împotriva conaționalului nostru pentru nedeclararea numerarului. Indiferent de rezultatul clarificării originii și utilizării intenționate a banilor, el trebuie să se aștepte la o amendă de aproximativ 20-25% din suma ascunsă, adică în jur de 12.000 EUR.

Informații suplimentare:

La intrarea în Germania dintr-un stat membru UE și la părăsirea Germaniei către un stat membru UE, numerarul și mijloacele de plată echivalente cu o valoare totală de 10.000 de euro sau mai mult trebuie raportate verbal la unitățile de control vamal la audiere.

- Continuarea după publicitate -

În caz contrar, există riscul unei proceduri de contravenție, care poate fi pedepsită cu amendă de până la un milion de euro.

Dacă informațiile furnizate de unul dintre cei implicați nu pot fi dovedite în mod concludent sau dacă există suspiciunea că numerarul ar putea proveni din infracțiuni precum finanțarea terorismului sau a unei organizații teroriste, așa-numita procedură de compensare decide dacă trebuie începută o anchetă cu privire la presupusa spălare de bani.

Sursa foro: Presseportal