Într-un incident petrecut în primele ore ale dimineții de marți, 21 noiembrie, agenții Poliției de Frontieră din SUA au reținut 20 de cetățeni români care au intrat ilegal în statul Maine din Canada, cu doi dintre ei identificați ca membri ai unei organizații infracționale transnaționale.

După cum relatează publicația New York Post, agenții americani au interceptat patru vehicule care veneau din provincia canadiană New Brunswick, au reținut pasagerii și i-au transportat în orașul Fort Fairfield (Maine) pentru procesare.

- Continuarea după publicitate -

Operațiunea coordonată a implicat reținerea a 10 minori și 10 adulți, inclusiv două persoane semnalate cu antecedente în legătură cu criminalitatea organizată transnațională.

Aceste două au fost procesate pentru procedurile de îndepărtare rapidă. Fotografiile de la incident înfățișează un convoi de monovolume și SUV-uri negre pe un drum înzăpezit dimineața devreme.

- Continuarea după publicitate -

Agentul de patrulare responsabil, Dennis Harmon, a declarat că sectorul său înregistrează o creștere a numărului de migranți reținuți. În anii fiscali 2022 și 2023, sectorul a raportat 303, respectiv 300 de rețineri de migranți și doar 57 în 2021, potrivit datelor CBP.

Cele 53 de rețineri ale migranților în octombrie 2023 (începutul anului fiscal 2024) fac din aceasta cea mai aglomerată lună pentru agenții de frontieră din Houlton în ultimii trei ani. Datele pentru noiembrie nu sunt încă disponibile.

„Deși această creștere ridică provocări pentru resursele Poliției de Frontieră, nu ne descurajează munca grozavă făcută de agenții noștri dedicați aici, în sectorul Houlton”, a declarat Harmon într-un comunicat.

- Continuarea după publicitate -

Simultan, un incident fără legătură a avut loc la Rainbow Bridge, pod care leagă statele New York și Ontario la Cascada Niagara. O mașină care circula cu viteză mare s-a prăbușit la un punct de control, ucigând cei doi ocupanți ai săi și determinând o anchetă condusă de FBI.

Au apărut rapoarte contradictorii cu privire la direcția mașinii, dar anchetatorii cred că aceasta a făcut o întoarcere bruscă de la Cascada Niagara în SUA, lovind o barieră și rupându-se în bucăți.

Șoferul trecuse de un punct de control înainte de a accelera spre al doilea, provocând o explozie care a rănit un ofițer al Vămilor și Protecției Frontierelor din SUA.

Evidențiind contextul mai pe larg, Border Patrol a dezvăluit că peste 6.100 de persoane din 76 de țări au fost reținute trecând ilegal granița de nord-est a SUA cu Canada între octombrie 2022 și septembrie 2023.

- Continuarea după publicitate -

Acest lucru subliniază provocările persistente cu care se confruntă agențiile de aplicare a legilor frontierei în gestionarea unui aflux de persoane care în prezent încearcă să intre ilegal în Statele Unite.

Sursa foto: New York Post