Joi, 16 noiembrie, a fost desigilat parțial un rechizitoriu care acuză 14 persoane de naționalitate română pentru implicarea lor în infracțiuni de fraudă și spălare de bani legate de cererile de șomaj frauduloase depuse la Departamentului de Dezvoltare a Ocupării Forței de Muncă (EDD) din California în timpul pandemiei.

Potrivit Departamentului de Justiție, citat de publicația Adelante Valle, acest plan a fraudat cu aproape 5,2 milioane de dolari fondurile de stat din California. Acuzația formală îi evidențiază pe David Constantin, de 27 de ani, și Constantin „Bobi” Sandu, de 33 de ani care au fost arestați și acuzați separat în martie 2023, drept principalele părți implicate.

- Continuarea după publicitate -

Cei doi inculpați au ajutat sute de solicitanți să depună cereri frauduloase, cu ajutorul unor documente false. Cu Facebook ca mijloc de recrutare, ei au întâlnit numeroși candidați în parcuri din California de Sud pentru a finaliza procesul de aplicare.

Solicitanții au plătit taxe în avans către cei doi, atât înainte, cât și după primirea plăților EDD. Din iulie 2020 până în august 2022, Constantin, rezident în județul Argeș, ar fi transmis peste 128.000 de dolari încasări din fraudă către asociații din România.

Un alt inculpat, Eduard Bușe, de 30 de ani, a trimis și el aproape 129.000 de dolari în România în aceeași perioadă și în decembrie 2022 a achiziționat un vehicul de lux (BMW X6 în valoare de peste 105.000 de dolari) cu plata în numerar provenit din fraudă.

- Continuarea după publicitate -

În rechizitoriu se constată că mai mulți inculpați, pe lângă Constantin și Bușe, au transferat încasările din fraude în diferite conturi din România.

Autoritățile americane l-au arestat pe David Constantin în România pe 13 noiembrie și intenționează să solicite extrădarea acestuia. Între timp, Bușe și alți inculpați, printre care Leonard Miclescu, 49 de ani, Constantin Iosif Constantin, 30 de ani, și Florentina Sima, 29 de ani, au fost arestați în California și Texas. Totuși, alți nouă suspecți au rămas în libertate.

Inculpații se confruntă cu acuzații serioase, inclusiv conspirație pentru a comite fraudă online, fraudă și conspirație pentru spălarea instrumentelor monetare. Aceste infracțiuni pot duce la pedepse de până la 50 de ani de închisoare și amenzi de 1,5 milioane de dolari.

Sursa foto: Adelante Valle

- Continuarea după publicitate -